У Луцькому замку 7 та 8 вересня проходить відкритий кубок України з лицарського бою, де змагаються понад 60 учасників з України, Польщі та Німеччини.

Як розповів Суспільному організатор відкритого кубку України, очільник луцького клубу середньовічного бою «Айна Бера» та військовослужбовець Сергій Ващук, участь у змаганнях беруть лицарі з Чернівців, Запоріжжя, Києва, Сум, Рівного, Івано-Франківська, Вінниця.

Змагатимуться учасники міжнародного турніру, зокрема як жінки, так і чоловіки, у таких номінаціях: «Всі на всіх», «Древкова зброя», «Щит-меч», «3 на 3», «5 на 5», «10 на 10», «Довгий меч» та «Баклер меч».

Катерина Умєрова з Києва приїжджає на лицарський турнір з 2018 року. Вона є капітаном жіночої збірної України з середньовічного бою і щороку збирає дівчат на чемпіонат світу. 

Владислав родом із Вінниці. Він — військовослужбовець, тому з міркувань безпеки свого обличчя не показує. Нещодавно повернувся із виконання завдань у зоні бойових дій. З його слів, лицарські змагання для нього як психологічна реабілітація та відпочинок. До Луцька на турнір приїхав вперше. 

Олексій Крижов приїхав на змагання до Луцька з Рівного. У цивільному житті хлопець працює лікарем, а поза роботою вже чотири роки захоплюється середньовічним боєм. Каже, що постійно тренується. 

Відкритий кубок України зі середньовічного бою «Середньовічний Лучеськ» проводять задля розвитку цього неолімпійського виду спорту як національної ідентичності і популяризації руху, а також із благодійною метою, каже організатор події Сергій Ващук.

З його слів, усі зібрані гроші передадуть на потреби учасників лицарської спільноти, які нині служать в Збройних сила України.

«Кому треба машину полагодити, кому на Mavic не вистачає, будемо рівномірно розподіляти між всіма нашими лицарями, які зараз служать і потребують допомоги», — каже Сергій Ващук.

З його слів, цього року очікують зібрати не менше, ніж минулого — 150 тисяч гривень.