Народний депутат України V і VІ скликань Анатолій Горбатюк поконфліктував з настоятелем Свято-Покровського храму села Піддубці через ставок. Брати Горбатюки побудували будинки на одному з берегів водойми, інший же берег межує з подвір'ям церкви.

Про це повідомляє спецкор Громадського Інтерактивного Телебачення.

Конфлікт між частиною громади села Піддубці і братами Горбатюками почався з того, що вони загородили вільний доступ до водойми, встановивши на одному з берегів паркани. Анатолій Горбатюк стверджує, що вклав власні кошти на відновлення ставка, який був у занедбаному стані. Мовляв, раніше ставок привласнив настоятель місцевого Свято-Покровського храму протоієрей Микола.

 «Деякі люди, крім того, що витягували в таких, як я, гроші, більше нічого сюди не вкладали. Я дивлюся на нашу православну церкву (йдеться про Свято-Покровський храм УПЦ (МП) у Піддубцях – ред.), звіт по видатках нуль. А за що священник живе, на машині, на джипі, їздить? А я хочу ще раз сказати, що коли я хотів брати в оренду ставок, цей ставок був в оренді пана Лафети (протоієрей Микола, настоятель Свято-Покровського храму села Піддубці – ред.), фізичної особи, а не якої церкви. Платив нуль податків, нуль орендної плати, документи були не оформлені, а коли закінчився термін оренди, то він прийшов продовжити його. Я побачив ці речі і здивувався. Як може фізична особа Лафета взяти цей ставок (в оренду – ред.) і представляти, що він церковний? Я почав робити ставок, коли я не був у Верховній Раді», – зазначив екснардеп.

Також колишній народний обранець розповів, що дуже багато допомагав церкві та настоятелю Свято-Покровського храму. Анатолій Горбатюк також стверджує, що батюшка «нечистий на руку»:

«Цей священник брав у мене гроші на всі свої потреби. Від ікони Піддубцівської Божої матері, дитячого іконостасу, до туалетів, до освітлення, до того, то мої гроші. Бульдозер, який стоїть, це гроші мого брата, а він не раз його (бульдозер – ред.) хотів продати. На сьогодні хай він пояснить, де мідь церковна поділася, куди він завіз. Де поділися гроші з церкви? Продав старі кадила, продав батареї, де він розвалив стару хату? Він стоїть, слухає. 20 кубів лісу через держлісгосп сюди батюшка привіз, ту хату реставрувати. Де той ліс? Ви хату бульдозером розвернули, ви повинні штраф заплатити 150 тисяч за те, що ви в охоронну територію церкви бульдозером влізли… Церковна каса нуль, всі гроші у вас в кишені! Паркан біля церкви, то я гроші вкладав, асфальт на церковну площадку, я гроші державні завів! А ви сьогодні за ставок говорите. А ви скажіть на камеру, дві справи треба було закривати! Ви землю продавали зі ставка, не я – ви! Де ви землю поділи? Не ви до мене в 6 годин ранку приїжджали і просили: «Закрий, закрий!» Ви забули це? Бог на небі є, він все бачить. Безсовісний ви чоловік! Я зараз купу цікавих фотографій у фейсбуці поставлю. Ви хочете, щоб я це зробив? Ви живете на людські гроші, пожертви. І тільки служба закінчиться, біжите каси піднімати. А зараз пишіть, судіться! Я на суд теж піду зі ставком!»

Своєю чергою протоієрей Микола, настоятель Свято-Покровського храму села Піддубці, каже, що саме церковна громада майже 20 років тому почала відновлювати ставок і для цього взяла водойму в оренду. Однак коли сільським головою в Піддубцях став рідний брат Анатолія Горбатюка Борис, то церковній громаді у 2012 році відмовили у продовжені оренди. Натомість на березі ставка виросли будинки братів Горбатюків. Вони ж перегородили один з берегів парканом, створивши перешкоди у доступі до водойми. Нині екснардеп і священник, схоже, вороги.

«Раніше були добрі стосунки. Став народним депутатом від Партії регіонів (Анатолій Горбатюк – ред.), потім почав претензії виставляти у різних ситуаціях, – каже протоієрей Микола, настоятель Святопокровського храму села Піддубці. – Коли стався цей конфлікт, я сказав людям, що ми вложили з вами гроші, а він просто забрав водойму. В Луцьку знали, що ми три роки робили його (ставок – ред.), вклали гроші, всі документи є. Тут тільки річечка текла. Небагато води. Все було в деревах і все було заросле. Я попросив, коли став депутатом Анатолій: «Давайте почистимо, бо приїжджають паломники з-за кордону. Я проїхав Європу, і такого ніде не було, щоб під церквою таке… і до того ж – це пам'ятка архітектури. Він (Анатолій Горбатюк – ред.) погодився, привіз з водоканалу людей, вони обміряли і сказали 215 тисяч. На той час це були великі гроші. Це було у 2004 році… хоча договір зробив ще раніше, точно не пам’ятаю. Але він сказав, що немає таких грошей. Тоді ми самотужки взялися зробити ставок. Ми потратили на той час 128 тисяч гривень. Кар’єр надав нам екскаватор, бо я таких грошей не потягнув. Дали нам таку спонсорську допомогу. Працював він з квітня по жовтень. Всі повністю витрати наші. Наш бульдозер, КамАЗ і екскаватор «рачок». Ми закінчили роботи зі ставком. Коли закінчили, уклали договір з сільською радою. Там була орендна плата 47 чи 50 з чимось оплата, хоч він (Горбатюк – ред.) говорить, що не платили. Не платили останній рік, коли нам не продовжили договір оренди. Коли кажуть, що я на себе взяв ставок, то я такого гріха побоявся. Це є територія церковної громади. Я був представником громади, мав право підпису. У мене є всі договори, акт прийомки-передачі. Перший орендний договір в 2005 році. Останній договір був у 2012 році. Подавав я заяву на продовження, я два рази писав. Сказали, що в мене закінчився договір. «Сесія вирішила відмовити Лафеті Миколі Матвійовичу, як уповноваженому церковної громади у зв'язку з відсутністю державної реєстрації договору оренди даного об’єкта» (Цитата з листа Піддубцівської сільради – ред.). Я подав заяву в листопаді, а після Нового року вони мені відмовили. (Головою Піддубцівської сільради тоді був рідний брат Анатолія Горбатюка Борис – ред.) Побудував тут свою «хижину». Вони побудувалися, коли я ставка зробив. Коли побудувалися, то вирішили, що ставок має належати їм. І тоді почався конфлікт. Що він тільки не писав, що він тільки не говорив. Я підійшов до нього, коли він рибу ловив: «Анатолій, ти забрав в церковної громади, ти не в мене забрав». Він сказав: «Так завжди буде. Як захочу, то все заберу…» Я йому сказав, що ми вклали гроші, а ви забрали нашу територію, бо це колишня територія монастиря».

Чи самовільно брати Горбатюки встановили паркани, забравши берег водойми, наразі це питання вивчається у Підгайцівській сільраді, до якої тепер входять Піддубці. Попередньо стало відомо, що зараз ставок біля церкви не перебуває в чиїйсь оренді і належить громаді.