Право на вільний доступ громадян до водних об’єктів – забезпечено, тому логічно, що коли виникає огородження, виникнуть і незадоволені цим. Саме тому кореспондент Громадського Інтерактивного Телебачення Вадим Ремісько вирушив до Піддубців: самому побачити, вам показати. 

Навіщо загородили частину ставка? Чи приберуть паркан? Чому конфлікт охоплює більше, ніж здається? 

На вулиці вдалося зустріти колишнього народного депутата, який встановив паркан. Анатолій Горбатюк професійно закарбувався у Вікіпедії як Голова підкомітету комітету з питань бюджетного забезпечення місцевого самоврядування Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування (з липня 2006). Голова Волинського регіонального відділення Партії регіонів (2005-2008).

Примітка з законодавства:

21 листопада набрав чинності Закон України № 233-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування». Зазначеним законом громадянам забезпечується безперешкодний та безоплатний доступ до узбережжя морів, морських заток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах у межах пляжної зони, до берегів річок, водойм та островів для загального водокористування.

– Ви згодні, що це порушення законодавства? –  питає журналіст ГІТ у Горбатюка.
– Почекайте, на той час, коли ми це робили, це було як частина облагородження і з позиції безпеки.
– Ви готові зняти паркан?
– На сьогоднішній день я прихильник, щоб загородити ще більше.
– А якщо сільська рада зобов’яже, ви знімете?
– Сільська рада не може вже два роки відремонтувати урвисько... Я не хочу говорити.

ВЕРСІЯ АНАТОЛІЯ ГОРБАТЮКА: "Як все почалося? Тут було біля траси урвисько, не було навіть на чому стовпа поставити. Провели трубу, яку я теж купив, і загородження всі зробив для безпеки. Лафета, який є місцевий священик, ще раніше підійшов до мене і сказав, що цей ставок в оренді церкви піддубцівської, попросив помогти зробити цей ставок. Тут була колись заправка, запущена, нікому не потрібна ця площа. Керівник господарства підійшов і сказав: треба навести порядок. На офіційних зборах трудового колективу моя дружина купила заправку, ми з неї не взяли ні керпічика. А тут, де ставок, було сміття. Я вклав сюди гроші, а там, де ставок, то було сміття. Сільська рада тоді теж помагала через певні структури. Я на реставрацію храму завів гроші з держбюджету і щоб зробити дорогу, освітлення, туалети, бо був тоді народним депутатом. Пізніше виникло питання по ставку. Коли ж підходить термін продовження оренди ставка, виявляється, що він не в оренді церкви, а особисто в Лафети, фізичної особи. Кажу, «батюшка, ви чому не сказали, що цей ставок в оренді особисто в вас, а не в юридичній структурі церкви?», а в нього таке, ніби «я і церква – одне й те саме». 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ позицію старости і настоятеля храму, з якими кореспондент ГІТ поспілкувався невдовзі після спеціального ввімкнення з мешканцем та колишнім нардепом. 

Повністю стрім можна переглянути на YouTube каналі ГІТ, але щоб коротко ознайомитися з атмосферою зустрічі, зверніть увагу на діалог Віктора Петровича (мешканець, з яким нас знайомить кореспондент на початку трансляції) та Анатолія Горбатюка:

Екснардеп: - Ви в очерет полізете зараз купатися?

Мешканець: - Ви збирали по 600 гривень з людей

Екснардеп: - Я не збирав

Мешканець: - А мені сказали, що збирали... Зніміть український прапор, ваш прапор – то партія регіонів

Екснардеп: - Яка партія регіонів! Чекайте, хто ви, а хто я?

Мешканець: - Неможливо говорити. Голова сільради дав доручення старості розібратися.

Екснардеп: - А коли староста приходив?

Мешканець: - То я питаю у вас.

Екснардеп: - Я з громадянами цього села доглядаю ставок, почистили, зібралися, запустили і ловимо рибу.

Мешканець: - А люди не з Піддубець, сторонні ловлять рибу, було, аж під самою водойму поставили машину.

Екснардеп: - А хто тут не ловить? І піддубляни ловлять.

Мешканець: - Вони здали гроші!

Екснардеп: - І ті плотять.

Мешканець: - Покажіть список!

Екснардеп: - А хто ви такі, щоб я вам показував список?

Мешканець: - У вас будинків по всій Україні!

Екснардеп: - Звідки така інформація? Я живу в будинку, який побудував мій батько, все, що я маю, у мене біля Піддубців і в Піддубцях, а ви – брехун!

Мешканець: - Ви окупували берег ставка, спровокували конфлікт між конфесіями.

Екснардеп: - Шановний, ви знали, що я поставив 5 пам’ятників УПА на Волині?

Староста ні сном ні духом про Горбатюків паркан, а настоятель храму каже, що чистили ставок за гроші громади, деталі ТУТ.