У Волинському краєзнавчому музеї відбудеться презентація відреставрованих музейних документів на пергаменті. Реставраційні роботи провели фахівці Національного науково-дослідного реставраційного центру України (Київ).

Більшість із рукописів вперше експонуватимуться широкій аудиторії. Про це повідомили на сторінці музею в фейсбуці, пише Район.Історія.

Хронологія відреставрованих рукописів вкладається в часовий простір XVI – XIX століть. За змістом експоновані документи стосуються різних сфер життя волинського регіону, хоч географія їх створення виходить за межі Волині.

Для прикладу, частину рукописів створили в Римі, Вільнюсі, Варшаві, Манхеймі. Кілька рукописів мають безпосереднє відношення до історії волинських історичних міст – Ковеля, Миляновичів, Турійська, Любомля.

Левова частка рукописів дотична історії Олики та олицьких ординатів з князівської родини Радзивілів. Частина з них торкається історії населених пунктів сучасної Рівненщини.

Цього разу на виставці представлять 15 пергаментних документів. Найстарішим серед них є руськомовний документ 1536 року про врегулювання межових спорів навколо маєтку Дядьковичі (сучасна Рівненщина). Наймолодший з експонованих пергаментних рукописів датується 1840 роком. 

Рідкісним набутком музею свого часу стали віднайдені в Старому Луцьку кілька великоформатних сторінок ошатної рукописної нотолінійної книги, здогадно походженням з луцького домініканського монастиря, – дві з них експонуються на виставці. Після реставрації нотного рукопису питання його точної атрибуції знову актуалізувалося», – йдеться в анонсі.

Також вперше в межах однієї виставкової експозиції відвідувачі зможуть оглянути пергаменти з олицької збірки Радзивілів.

Презентація відбудеться 20 жовтня о 14:00 у виставковій залі Волинського краєзнавчого музею. Виставка діятиме обмежений термін, триватиме до початку листопада.