Головне управління Національної поліції у Волинській області придбає потужний квадрокоптер за 1 194 000 гривень, тобто приблизно за 45 тисяч доларів. У поліції кажуть, що реальна вартість пристрою складає приблизно 1,6 мільйона гривень.

Аукціон відбувся на платформі ProZorro, пише ІА ВолиньPost.

Йдеться про квадрокоптер DJI Mavic 300 RTK з усім необхідним для роботи правоохоронців. Він матиме потужну батарею, інфрачервону систему, різні типи камер, як от зум, широкоформатна, термальна.

За словами речниці ГУНП в області Ольги Бузулук, квадрокоптер потрібен для виконання різноманітних службових поліційних завдань: пошуку зниклих осіб, у тому числі дітей, пошуку транспортних засобів, забезпечення публічної безпеки й порядку під час масових заходів, затримання злочинців. Впровадження новітніх технологій мультиспектрального аналізу та 3D моделювання значно покращить документування та фіксацію кримінальних правопорушень, а також слугуватиме джерелом інформації під час розслідування особливо тяжких злочинів, переконані правоохоронці. Техніку використовуватимуть виключно для оперативної роботи, з її допомогою припинятимуть правопорушення і розкриватимуть злочини.

Так, квадрокоптер повинен працювати в різних погодних умовах, у різну пору доби, мати тривалий час дії. Також його використовуватимуть для навчань спецпідрозділів, зауважує речниця поліції.

Нещодавно наш «КОРД» проводив навчання і був змушений використовувати київський квадрокоптер, адже в нас такого немає, - зауважила Ольга Бузулук.

Ще одна важлива характеристика пристрою – міцність. Коли в області розшукували 7-річного Матвія з Горохівщини, квадрокоптер поліції не справлявся із завданням через сильний вітер, каже речниця поліції. Нагадаємо, хлопчика знайшли в очереті посеред болота.

Завдяки хорошій оптиці вдасться оперативно розшукувати і затримувати небезпечних злочинців, як от Сергія Плотнікова, котрий 13 вересня втік із Луцького міськрайонного суду. Його вдалося затримати лише 11 жовтня.

Він переховувався у лісосмузі, і ми це знали. Ми б його затримали раніше, але наш квадрокоптер не справлявся із завданням, – додала Бузулук.