Ще з часів козаччини гречка в Україні була настільки поширена, що коштувала дешевше за жито та пшеницю. Тому українці вважалися нацією гречкосіїв. На сьогодні, економічна модель сільського господарства в Україні побудована таким чином, що в гонитві за прибутками сільгоспвиробники відмовляються від нішевих культур, в тому числі гречки.

Про це в ефірі телеканалу ГІТ розповів виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.

За його словами, крім гречки, ми вже завозимо і просо, і жито, і червоні буряки, і навіть сало. Хоча головним завданням аграрної галузі країни є забезпечити харчами своє населення, а залишки експортувати.

В нас політика поставлена навпаки: ми вивозимо – кормимо свиней, курей, вівців єгиптян, індусів, китайців, – каже Сергій Громовий. - А собі лишаємо за залишковим принципом - «на тобі небоже, що мені негоже».

У зв’язку з відсутністю державної політики, гречка не є стабільною культурою у фінансовому плані. Сьогодні вона коштує 20-23 тисяч гривень за тону, а кілька років тому вона коштувала лише 6 тисяч гривень. І це була надзвичайно збиткова культура.

«Два роки тому гречка коштувала 10-11 гривень за кілограм. Сьогодні найдешевший сегмент коштує 30-35 гривень за кілограм, - розповідає Сергій Громовий. - За два роки в 3-3,5 рази виросла ціна. Це пов’язане лише з Російською федерацією. Вона спочатку завоювала наш ринок, а потім закрила експорт, тобто заборонила вивезення гречки зі своєї території. Це призвело до дефіциту в Україні.»

За словами Сергій Громового, на даний час об’єктивних передумов для зниження ціни на гречку немає, навпаки, передбачається поступове зростання цін.

Детальніше про ситуацію із гречкою в Україні дізнаєтеся з нашого відео.