За що доведеться платити більше, поки нас обманюють, що енергокриза між ЄС і РФ українцям не відрикошетить?

Ціна на газ на світових ринках досягла історичного максимуму. Якщо в серпні 2020 року вона становила 2,5 грн за кубометр, то вже восени 2021-го досягла 35 грн за кубометр і коливається в межах 27−32 грн за куб.

Щоб посіяти зерно, його потрібно обробити хімією — карбамідом і аміаком. Вони виробляються на хімкомбінатах, і 90% їх собівартості — вартість природного газу. Без них не виростиш пшеницю. 

«Подорожчають продукти харчування, молоко, хліб, цукор, кондитерські вироби: всі продуктові заводи працюють на природному газі. Сільське господарство — теж все тримається на газі. Щоб посіяти зерно, його потрібно обробити хімією — карбамідом і аміаком. Вони виробляються на хімкомбінатах, і 90% їх собівартості - вартість природного газу. Без них не виростиш пшеницю. Виростив пшеницю — її потрібно посушити. Сушка — це елеватори, які теж працюють на природному газі», — пояснює  CEO-експерт онлайн-сервісу покупки газу і електроенергії Костянтин Башкаленко.

І в українській, і у світовій економіці газ використовується повсюдно і саме на газ припадає левова частка собівартості практично будь-яких товарів.

Крім того, газ як і раніше використовують і металургійні комбінати, що може побічно вплинути, наприклад, на ціну житлової та комерційної нерухомості, а також автомобілів. «Газ можна замінити вугіллям або мазутом, але оскільки це все взаємозамінні ресурси, подорожчання одного тягне за собою подорожчання всіх інших», — констатує CEO-експерт онлайн-сервісу покупки газу і електроенергії. 

Подорожчають продукти харчування, молоко, хліб, цукор, кондитерські вироби: всі продуктові заводи працюють на природному газі.