Юрій Вітренко заявив, що вже впродовж наступних 5 років стануться важливі зміни, однак все залежатиме від трьох факторів. Про це голова НАК "Нафтогаз" заявив під час дискусії на Українському газовому інвестиційному конгресі.

Важливим напрямком є збільшення виробництва біогазу. За словами Вітренка, це стале та безпечне для навколишнього середовища рішення. Україна має величезний потенціал для виробництва біогазу, адже є найбільшою за територією країною в Європі. Земля значно дешевша, ніж у Західній Європі, тож у нас є великі можливості для побудови сонячних, вітрових електростанцій та виробництва біомаси.

В нас розвинутий сільськогосподарський сектор, що також важливо для виробництва біогазу.

Ще одним чинником відмови від імпорту є підвищення енергоефективності, аби досягнути енергетичної незалежності. Україна вдвічі менше енергоефективна, ніж середньостатистична країна Східної Європи. Для газової галузі це добре, бо українці споживають багато природного газу. Проте для досягнення енергетичної незалежності слід працювати над зменшенням неефективних витрат енергії.

Найдешевша та найнадійніша енергія – це та, яку не витратили даремно.

Раніше Вітренко казав, що для покриття потреб населення власним газом бракує пів мільярда – мільярд кубів газу власного видобутку. Тому "Нафтогаз" планує впродовж наступних 10 років наростити видобуток у 1,8 раза. Тобто з 13 мільярдів до 24 мільярдів кубометрів.