У п'ятницю, 15 жовтня, повідомлялось, що поліція проводить перевірку щодо розповсюдженого на окремих інтернет-ресурсах відео, де невідомі б’ють та нецензурно ображають людей, одягнених у військову форму.

Про те, що відео фейкове, повідомили у прес-службі поліції Волині в понеділок, 18 жовтня. Виявилось, що запис, на якому невідомі особи б’ють людей у військовій формі і кричать «це тобі не Схід», запустили 14 жовтня, у день захисників та захисниць України. Поліція встановила, що першоджерелом провокативного відео була фейкова сторінка реального українця у фейсбуці, яку створили невідомі особи.Через швидке поширення відео окремі громадяни, зокрема, учасники АТО/ООС встигли висловити свої думки щодо побаченого, зокрема, про неприпустимість таких дій та необхідність покарання винуватців.

При реєстрації користувач вказав контактний телефон одного з мобільних операторів, що діє на території так званої ДНР (Донецької народної республіки). Допис користувач розмістив близько 18 години 14 жовтня. А вже близько 21 години відео з’явилось на популярному столичному телеграм-каналі. Як повідомили в адміністрації цього ресурсу, відео їм надіслала невідома особа. Після розміщення на телеграм-каналі з «фейкової» фейсбук-сторінки відео зникло, – йдеться у повідомлення поліції.

Згодом провокативне відео поширили ще деякі інтернет-ресурси та певні громадяни. Поліціянти опитали осіб, які поширили відео, встановили хронологію його поширення та першоджерело, дійшовши таким чином висновку, що воно є заздалегідь підготовленим «фейком», тобто неправдивою інформацією, що не знайшла свого підтвердження.

У поліції вважають, що таким чином автори постановки намагались «спровокувати конфліктну ситуацію всередині українського суспільства». Також українців просять перевіряти інформацію та не поширювати підозрілі факти.