На Волині 89% кримінальних справ про підпали авто не доходять до суду.

Таку статистику Центр журналістських розслідувань «Сила правди» отримав в Головному управлінні Національної поліції України в області.

Щороку інформаційний простір Волині розривають повідомлення про підпали авто. Здебільшого жертвами злочинів стають впливові люди: посадовці, депутати, активісти та журналісти.

Місяць тому, у ніч на 29 вересня 2021 року, спалили автівку доньки Підгайцівського сільського голови Юрія Семенюка Ольги «Toyota Land Cruiser». Коментуючи інцидент посадовець сказав таке:

Все одно, поліція нічого не знайде.

Попри впливовість і одіозність персони Юрія Семенюка у нього є підстави для таких висновків, адже у 2019-ому невідомі спалили дві вантажівки і екскаватор, які належали сім’ї Семенюків.

Кілька місяців тому така ж доля спіткала і керівницю інтернет-видання «Insider Media» Катерину Дулапчій. Її авто підпалили прямо біля будинку. Камери зафіксували як невідома особа на мотоциклі вчинила цей злочин. Тим не менше справу розслідують.

За інформацією Головного управління Національної поліції у Волинській області, цьогоріч з січня по жовтень поліція зареєструвала 6 кримінальних проваджень за фактами підпалів авто. Одне провадження закрили. До суду не скерували жодної справи. Та й Феміда не винесла жодного вироку в такій категорії справ за попередні роки.

Протягом 2015-2020 років поліція Волині зареєструвала 138 фактів підпалу авто. Найбільше підпалів – 30 – трапилося у 2017 році. Найменше у 2015-2016.

За шість років завершено досудове розслідування у 72 таких справах. З них закрито 64, тобто майже 89%. Направлено до суду з обвинувальним актом 8. Тобто до суду дійшло лише 11% справ. Також за цей період 10 особам оголошено про підозру. А от 11 справ закрили через те, що строк досудового розслідування закінчився, а підозру оголошувати так і не знайшли кому. 

Палії автомобілів повинні відповідати перед законом згідно з частиною 2 статті 194 Кримінального кодексу України (Умисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу), яка передбачає позбавлення волі на строк від трьох до десяти років. Однак з 2015 року і донині в Єдиному реєстрі судових рішень не вдалося знайти жодного вироку волинських судів, яким би винних у підпалах автівок покарали.