В України вперше буде власний павільйон на найбільшій ІТ-конференції світу Web Summit, що першого листопада повертається в столицю Португалії.

Серед спікерів – головний розробник Всесвітньої павутини Тім Бернерс-Лі, президент Microsoft Бред Сміт, співзасновник Twitter Біз Стоун, технічний директор Amazon доктор Вернер Фогельс, Володимир Кличко та інші.

Цього року саміт збирає не менше 2 000 стартапів, 1 100 інвесторів й 2 200 представників ЗМІ.

«У цьому році наша країна робить значний крок уперед, організовуючи перший національний павільйон, аби представити свої провідні стартапи, ІТ-сервісні компанії, фонди та інновації в кращому світлі», – йдеться у повідомленні МЗС України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ НАШУ РОЗМОВУ З РОЗРОБНИКОМ ІГОР ДЕНИСОМ ХАЧАТРЯНОМ:

Організатори проведуть спеціальну презентацію, яку буде включено в офіційну програму Web Summit та українську вечерю. 2-го листопада відомі українські технологічні компанії представлять українську технологічну екосистему. Генеральний партнер презентації – венчурна компанія Digital Future, яка спеціалізується на посівних та ранніх стадіях інвестиціях в технологічні компанії з українською ДНК.

Крім того, для підтримки й зміцнення бренду України – Михайло Федоров, віце-прем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації України, виступить з окремою презентацією на одному з майданчиків Web Summit. Міністр презентуватиме основні досягнення української цифровізації за останні два роки з акцентом на екосистему «Дія». У планах також висвітлити теми, які можуть бути цікаві інвесторам та IT-фахівцям: спеціальний спецрежим «Дія City», оптимізація оподаткування для IT-індустрії та проєкт e-Residency.

Пізніше ввечері в одному із закладів Лісабона відбудеться спеціальний український вечірній прийом. Партнери цього заходу – «Київстар», провідна українська телекомунікаційна компанія, член міжнародної телекомунікаційної групи VEON та інноваційний парк UNIT.City.

ТАКОЖ ЦІКАВО: ІНТЕРВ'Ю З КИРИЛОМ БАРАШКОВИМ ПРО УКРАЇНСЬКУ ДИПЛОМАТІЮ З ЧАСІВ 90-Х 

Попри те, що це перший офіційний стенд України на саміті, українці організовують суміжні заходи на Web Summit ще з 2017 року. Так, у 2017 році спільнота UTEW Tech Tribe під керівництвом Олександри Говорухи та Інни Стельмах організувала український мітап для більш ніж 150 гостей зі спікерами з США, Німеччини та Ірландії.

У 2019 році було проведено Surf Pitch Night. Подію організували гравці української технологічної екосистеми (UTEW Tech Tribe, TechUkraine, IT Ukraine), державні установи (Офіс з просування експорту) за підтримки міжнародних НГО та фондів (USAID Україна, GIZ Україна, Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України»). Понад 20 засновників стартапів презентували свої продукти 200 міжнародним гостям з Techstars, Startup Lisboa та інших провідних акселераторів й фондів. Того ж року інноваційний парк UNIT.City організував українську вечірку, на якій зібралося понад 300 гостей.