Міністерство соціальної політики України виступило з роз'ясненням населенню щодо соцпослуги «Догляд вдома», а також пояснило, хто має право на її отримання.

Про це повідомляє в Telegram прес-служба відомства.

Зокрема, послуга передбачає надання допомоги у веденні домашнього господарства, а саме - приготуванні їжі, косметичному прибиранні житла, підвезенні вугілля та дров, підйомі води з колодязя або колонки; розчищенні снігу, дрібному ремонті одягу, звірці і оплаті комунальних платежів.

Крім цього передбачена допомога в самообслуговуванні або догляді за дитиною з інвалідністю. Це включає в себе умивання, обтирання, обмивання, заміну постільної білизни, при необхідності - виконання реабілітаційних, лікувально-фізичних вправ тощо.

Також послуга передбачає допомогу в написанні заяв, скарг, отриманні довідок, інших документів, веденні переговорів з питань отримання соціальних та інших послуг, забезпеченні технічними засобами реабілітації, навчанні навичкам користування ними, а ще в оформленні субсидій на комунальні послуги.

При необхідності соціальний працівник буде викликати лікаря, працівників комунальних і транспортних служб, відвідувати свого хворого підопічного в лікарні або просто спілкуватися з ним, читати газети, журнали, книги тощо.