На Центральному ринку в Луцьку завдяки небайдужим мешканцям і громадським активістам вдалося припинити продаж алкогольного сурогату і контрафактних цигарок.

Підпільну наливайку виявив журналіст Вадим Панафідін. Спроби привернути увагу до незаконної торгівлі поліції і муніципальної варти виявились безуспішними. Припинити торгівлю сурогатом вдалося лише після втручання активної молоді з організації «Основа майбутнього».

Як це все відбувалося, журналіст описав на своїй сторінці у фейсбуці.

За його словами, чергу до контейнера №502 він вперше побачив тижнів три тому. Люди, неохайні на вигляд, купували прозору рідину у малих пластикових пляшках. Притім на вітрині були тільки побутові дрібнички.

«Пригадав, як влітку побачив цю наливайку, тоді на ринку підійшов до працівників муніципальної варти й розповів про "точку". І знову це... Найбільше вражали черги, які не припинялися, за хв 15 людей з 30 підійшли. Картина справді неприємна, коли розумієш, як люди самі себе тягнуть на дно, а інші на цьому збагачуються. Я почав діяти: фіксую на відео, підходжу впритул, але продавчиня "не сьогоднішня", видно, що досвідчена. Вона миттєво сховала під прилавок пляшку з сурогатом і дала покупцю пусту літрову», – описує події Вадим Панафідін.

Продавчиня вирішила «розібратися» із журналістом, зателефонувала якомусь Валіку.

«Приходить Валік, весь у золотих ланцюгах, браслетах, і починає мене знімати на телефон. Ну думаю, на здоров'я, я нічого сороміцького не робив, щоб ховатися. Але він починає за мною слідкувати, іде по ринку й знімає на відео. А я з дружиною, дитиною. Це явно небезпека! Тоді швидко розвертаюся і починаю знімати на телефон і питати, чому він мене переслідує, я відчуваю від нього загрозу. Валік каже, що я йому не треба, іде за кавою. Коли вимикаю камеру – чую в спину погрози. Розумію, що так лишили це не можна», – оповідає Вадим Панафідін.

Журналіст викликав поліцію. Поки приїхали правоохоронці, Валік відніс увесь незаконний товар у машину. 

«Стою я там 20 хвилин і дивлюся, як Валік весь час носить прикриті торби у свій кадік за рогом, інколи знімаю це, він знову грубіянить та погрожує фізичною розправою. Питаю продавчинь навколо, чи готові підтвердити, що тут наливайка. Вони бідкаються, що остогидло щодня на це дивитися, але ні, не готові дати свідчення в поліцію, мовляв, «А що я зроблю...» – розповідає журналіст.

Прибувши на місце, копи розвели руками і порекомендували звернутися до муніципалів.

«Може, ви хоч з машини вийдете, підійдете документи перевірити, це ж ненормально, що в центрі Луцька діє наливайка, а ті "ділки" ще погрожують привселюдно», – не витримує дружина абсурдності ситуації, – пише журналіст. – Патрульні підійшли, глянули документи, з'ясували, що за це правопорушення раніше вже притягали до відповідальності, та поїхали. Я послухав рекомендації копів, набрав муніципальну варту, розповів про ситуацію, мені подякували».

Вадим Панафідін обурюється:

«Іду з відчуттям, як у душу 100 котів нагадали: пробуєш відреагувати на правопорушення, а система імпотентна».

Це підтверджує дзвінок-відповідь із муніципальної варти. Муніципали розповіли, що пробували зробити 3 контрольні закупки – нічого виявити не вдалося.

 Але журналіст майже одночасно із дзвінком муніципалам написав активістам із молодіжної організації «Основа майбутнього», які викривали подібні «точки» на інших ринках Луцька.

І ось у неділю, 31 жовтня, допис про припинення торгівлі сурогатом і контрафактними цигарками в контейнері №502 оприлюднили на фейсбук-сторінці «Основа майбутнього/Луцьк».

«Мінус дві точки з продажу "оковитої". До останнього продавці кричали, що нічого не продають. Напевно, сильно хотіли вберегти свій бізнес. Наші активісти зафіксували факт продажу сурогату і викликали поліцію. Правоохоронці вилучили понад 300 пачок контрабандних цигарок і близько 100 пляшок із сурогатом. На правопорушників був складений протокол. Вулиці Луцька будуть чистими від непотребу!» – запевняють молоді активісти.
«Радію, як дитина, адже коли система не справляється, активні українці не здаються!!!» – підсумовує журналіст свою розповідь.