З початку 2021 року пенсійні виплати суддів зросли на 23 тис. гривень, тоді як середня виплата по країні збільшилася лише на 400 гривень.

Станом на жовтень середня пенсія судді склала 91,2 тисячі гривень, випливає з даних статистики Пенсійного фонду України.

Так, суддя на пенсії може отримувати до 80% заробітної плати того, хто працює на аналогічній посаді. Крім того, якщо пенсія інших українців обмежена 10 розмірами мінімальної виплати (близько 18 тис. гривень), то служителі Феміди не мають жодних лімітів. Такими темпами вже цього року вони матимуть змогу отримувати близько 100 тис. гривень пенсії.

Середня ж пенсія по країні збільшилася лише з 3 507 до 3 915 гривень. І це з урахуванням підвищення прожиткового мінімуму, індексації, надбавки тим, хто досяг певного віку та виконав вимоги щодо стажу.

Зазначимо, пенсія українця вважається за формулою: середня зарплата по країні за три роки помножити на співвідношення середньої зарплати до власної, на стаж у роках та на 1%. Як результат, навіть якщо попрацювати 80 років, то на заслуженому відпочинку можна буде отримати не 80% своєї зарплати, а лише 80% від середньої зарплати по країні за три роки і за умови, якщо ви не заробляли менше.