Проспект Волі 1-19 має шанс покрасивішати й не за всі гроші світу!

Мало хто запитує, скільки коштує тимчасова краса клумб з однорічними квітковими рослинами. А коштує вона недешево. Адже у вартість сезонного озеленення входить пошук, закупівля, зберігання, посадка, догляд і утилізація рослин. Це сотні робочих годин і мільйонні витрати на одне і те саме щороку.
До прикладу, КП “Парки та сквери Луцька” в 2020-му році висадили 178 000 однорічних і дворічних квітів. Більше 1-го мільйона гривень пішло лише на закупівлю квітів. Це невиправдано дорого для бюджету, сформованого з наших податків.

Проєкт уже підтримали 90 осіб. Можете і Ви за посиланням

Ми почнемо з кількох клумб на проспекті Волі. Там ми висадимо дикорослі рослини, які майже не потребують догляду: декоративні злаки, низькорослі кущі та багаторічні трави (міскантус, осоку, лаванду, барабарис, ялівець тощо). Згодом, коли містяни побачать очевидні переваги такого способу озеленення, ми масштабуємо ці практики на всю тканину міста. Це функціонально і естетично. Однорічні квіти ростуть лише 4-5 місяців, тому узимку наше місто виглядає депресивно. Багаторічні рослини теж красиві і закривають відкритий ґрунт, який є джерелом бруду.

Кардинально замінити підхід до озеленення і заквітчування міських газонів пропонують молоді урбаністи з Молодіжної організації "Семиярусна гора". Як? - в ефірі "Громадського Інтерактивного телебачення" пояснює співініціатор проєкту Бюджету участі Андрій Кузьма. Допитується ведуча студії Ярослава Савош.