У луцьких дитсадках встановили 20 контейнерів для компостування органічних відходів. На ці потреби з міського екологічного фонду виділили понад 86 тисяч гривень.

Про це розповіла Суспільному керівниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак.

Уже встановили контейнер та почали компостувати органіку й опале листя у дитсадку №31. Зі слів директорки закладу Валентина Легновської, за осінній період з понад одного гектара території вивезли вантажівку листя.

Листя у нас дуже багато. Ми вже потрошки почали його вивозити. Придбали компостери, адже є харчові відходи з кухні: це і капуста, картопля і морква, буряки. Масово посадили чорнобривці, і їх теж можна використати в компостер, – розповіла Валентина Легновська.

Організовано прибирають листя восени на території дитсадка №10, – розповіла керівниця дошкільного закладу Валентина Костюк. Каже: ідеєю зі встановленням компостерів задоволені.

Зі слів очільниці закладу, компостери мають не надто великий розмір, тож усе опале листя не поміститься.

Але ми попробуємо робити цю добру справу, щоб і удобрювати землю, і утилізувати листя. Дошкільному закладу 32 роки та з кожним роком дерева стають все більші. Організовуємо кожної осені прибирання території, а коли листя зібране, то поступово його вивозимо, – каже Валентина Костюк.

Компостери виготовлені з полімерного матеріалу, який зберігає тепло, – зазначила начальниця відділу екології Луцької міськради Оксана Лисак. На дно конструкції, каже екологиня, кладуть невеликі гілки дерев для дренажу, а між шарами органічних відходів заселяють спеціальні мікроорганізми.

Зі слів посадовиці, компостери потрібно розташовувати на ґрунті, аби зайва волога могла випаровуватися. "Якщо заселяються черв’яки, вони можуть вільно через твори потрапляти у компостер і назад у ґрунт", – додала Оксана Лисак.

Перший компостер встановили два роки тому в дитсадку № 19 за ініціативи батьків дошкільнят. Тепер, говорить начальниця відділу екології Луцькради, таких дитсадків є 20 в місті.

На наступний рік інші садочки отримають такі контейнери. У рамках міжнародного проєкту з 2022 року ще почнемо забезпечувати компостерами школи, – зазначила посадовиця.

Керівників дитсадків, у яких встановили контейнери, навчатимуть правильного компостування органічних відходів. У кожному закладі за компостуванням наглядатиме відповідальна особа, – додала екологиня.