Громадський транспорт залишається місцем з високою ймовірністю підхопити коронавірусну інфекцію, але в Луцьку, попри оголошення про маску чи респіратор, чимало пасажирів цим нехтують.

Дехто вважає, що "перехворів" і цього достатньо, однак тиждень тому національне бюро статистики Великобританії опублікувало роз’яснення, що ситуація не така, як вважалось раніше, і повторних інфекцій з приходом Дельти стає більше, пояснює науковий редактор проєкту "Наукою по ковіду", кандидат медичних наук Андрій Сем'янків.

Рандомізоване дослідження охопило понад 350 000 учасників. У населених пунктах, де запровадили носіння хірургічних масок, частота зареєстрованих випадків ковіду знизилась на 11,2%. В умовах поширення дельта-варіанту маски дають додатковий захист. 

До закінчення карантину забороняється перебування в громадському транспорті без засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок – Управління транспорту та зв’язку міської ради 

У Швеції, де відмовилися від локдауну й нехтували масками ще у 2020, офіційна медична статистика на сьогодні  доводить, що збільшена кількість смертей серед старшого населення пов'язана саме з реакцією організмів на ковід. Так, старше населення в Швеції має набагато кращий стан здоров’я (менше хронічних захворювань), ніж в середньому по ЄС. Але є одне але: в Україні відносна кількість померлих внаслідок ковіду менша за шведську.

В багатьох землях Німеччини навчальні заклади закрили для очного відвідування. В Ірландії діють обмеження за кількістю учасників заходів у закритих приміщеннях (та і то вхід обмежено, можна лише вакцинованим або тим, хто перехворів не більше шести місяців тому). В Італії наявність вакцинального ковідного сертифікату є обов’язковою умовою для працівників як приватного, так і державного сектору. І в цих країнах не відмовляються від маскового режиму, а в австрійському Відні взагалі перевагу надають респіраторам.