Побутує думка, що бокс — не найкращий вид спорту для дівчат. Проте все більше жінок замість звичайного фітнесу чи пілатес, одягають пухкі боксерські рукавиці та годинами гамселять «грушу» в тренувальних залах. За останні кілька років жіночий бокс перестав бути чимось несприйнятним, порівнюваним із театральним шоу.

Наприкінці XIX століття в Нью-Йорку відбувся перший жіночий постановочний бій двох танцівниць. У якості гонорару вони отримали по 100 баксів, а винагородою стала одна срібна тарілка на двох. Але цю подію накрив шквал критики, зокрема чиновницької, що про жіночий бокс довелося забути більше як на століття.


Відродження жіночого боксу пов'язують зі Шведською Асоціацією боксерів-аматорів, яка санкціонувала змагання для жінок у 1988 році. Через дев’ять років британська асоціація теж провела змагання з боксу серед жінок. 2009 рік був визначальним – Міжнародний олімпійський комітет додав жіночий бокс до Олімпійських ігор 2012.

 Тепер жінки в контактних видах спорту це цілком звичне явище, а бої, які проводяться в ринзі, октагоні чи на татамі не менш видовищні ніж чоловічі зустрічі. Кікбоксерки, боксерки, каратистки проводять і отримують разючі накаутуючі удари, больові та задушливі прийоми , а головне тримають удар не гірше за титулованих спортсменів чоловіків. Та і це не головне, напевно тільки у жіночих контактних видах спорту можна побачити грацію і красу поєдинку, яка так різниться від консервативного чоловічого двобою.

Бокс, кікбоксинг, карате – це все мистецтво. Мистецтво такти і стратегії. Мистецтво поваги до суперника. Існує поняття «Спортивна злість». Бойове мистецтво вчить де і як її застосовувати. Мета спорту не зробити противнику боляче. Це все краса і мистецтво спорту

Так пояснює своє захоплення французьким боксом САВАТ - чемпіонка світу Анастасія Коновальчук.

Якщо сучасний бокс, є одним із найстаріших видів контактного спорту, він з’явився у XVIII столітті в Англії, то кікбоксинг - один з наймолодших, 70-ті роки минулого століття. А от про САВАТ, я думаю, мало хто чув, хоча він відомий вже століття. Ото ж в чому різниця між класичним і французьким боксом і що ж спонукає жінок добровільно вступати у поєдинок? Дізнаєтеся із відео.