У чотириповерховому будинку на проспекті Грушевського, 19 у Луцьку через відсутність тепла відсиріли стіни у квартирах і вкрилися пліснявою.

Тепло у квартири людям обіцяли подати спочатку 29 жовтня, потім 1 листопада, врешті-решт заявили, що ремонтні роботи триматимуть з 3 до 11 листопада.

Обурені мешканці звернулися до Громадського Інтерактивного Телебачення. На місці побував спецкор ГІТу Денис Ремісько.

Як розповіли жителі будинку, у квартирах, де не вмикають електронагрівальні прилади, 12-13 градусів тепла.

«На гарячу лінію дзвонимо тижнів три. І нам спочатку казали, що до 29 жовтня включать. Ми чекали того 29 числа – не включили. Потім сказали: 1 листопада. Знову дзвонимо 1 листопада. Сказали: ремонтні роботи триватимуть з 3 до 11 листопада. Як це? От вчора (2 листопада – ред.) прийшли, походили і нічого не робили», – каже мешканка багатоповерхівки.

Її 82-річна сусідка скаржиться, що не має змоги доглядати на 2 роки страшу сестру.

«В мене вже все поцвіло, – розповідає 82-річна жінка. – Можете зайти, сфотографувати мою квартиру. Там так мокро, що вже й паркет піднімається. У 34-й квартирі – сестра на двох палках замерзає. Я не знаю, як доглядати ту хвору. Де совість? Ми тут живемо 60 років. Ще такого безобразія, ще такої наглості не було ніколи. А тепер кажуть позавчора: 11 числа включать. Ну як вони прийдуть, як навіть не видно, щоб хтось тут ходив? От підіть-подивіться, що з моїми ліжками робиться, які ті стіни поставали, я вже тюль познімала. Слава Богу, що вчора було тепло, все посушила. А далі не знаю, як бути. Я замерзаю взагалі. Сестрі 84 роки, мені 82. Що нам робити? Ми тут 60 років прожили. Де совість? Хочеться спитати, яка причина, що так довго труби шукають і викопують. Звідки їх викопують? Я плачу за тепло ціле літо. Не знаю, за що беруть гроші».

Молодша жінка каже, що не допомагає й утеплення стін.

«Я проживаю в 47-й квартирі. Це 4-й поверх. В нас квартира утеплена. Ми її утеплили, але утеплення зараз нічого не дає. В мене у спальні, у ванній дуже багато грибка з’явилося.Всі шпалери поцвіли. Вже пішло на стелю. Вся стеля у спальні чорна. Я стараюся кожного тижня мити «Білизною», але воно нічого не допомагає. Я телефонувала неодноразово в міську раду, на Київ телефонувала. Обіцянки були. Мені особисто з міської ради говорили: до 29 жовтня це все усувається, і у вас 1 листопада буде опалення. Ніякого опалення нема. В квартирі дуже сильно холодно. У нас кутова квартира. Стіна з північного боку вся мокра. Грибок суцільний, сирість. Просто нема слів. Нема до кого звертатися. Телефоную у міську раду – міська рада мене направляє на «Луцьктепло». В «Луцьктепло» телефоную. Вони сказали: «А що ми зробимо? Терпіть. Ми будемо тільки робити з 3-го по 11-те». Яке 11-те, коли морози передають?»

Майстри, які 3 листопада нарешті почали тут ремонтні роботи, сказали, що причина відсутності тепла – порив теплової мережі під головною дорогою на проспекті.

Ведуча ГІТу Ярослава Савош попросила прокоментувати ситуацію речника ДКП «Луцьктепло» Антона Безносикова. Той розповів, що з початку опалювального сезону, з 11 жовтня, в місті сталося більш ніж 40 витоків та теплових мережах. Причина – зміна гідравлічних режимів у зв’язку з пуском теплоносія.

«На жаль, були такі витоки, де без опалення залишилася велика група будинків, були такі, де без опалення залишилися 2-3 будинки, були такі, де по одному будинку. Зрозуміло, що ми працювали в першу чергу з тими витоками, де у нас були великі групи будинків. Станом на 3 листопада залишилося небагато таких будинків, де нам потрібно закінчити роботу. Наразі є 10 будинків, до яких ми ще не змогли подати опалення», – розповів речник «Луцьктепла».

За його словами, на ліквідації поривів у місті працює 6 аварійно-ремонтних бригад.

Р.S. До кінця дня 3 листопада тепло в будинок на проспекті Грушевського, 19 нарешті подали. Але хто компенсує людям моральні і матеріальні збитки за тривале перебування в холоді і знищене майно?