Ковід спричиняє системне запалення, внаслідок якого пошкоджуються судини. 

У 2020 році ускладнення, зумовлені коронавірусом COVID-19, були третьою за частотою причиною смерті в Україні. За результатами 2021-го постковід може вийти на друге місце. COVID-19 збільшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, які й так ведуть першість у статистиці летальності в Україні, а варіант Дельта характеризується більшою заразністю.

Коли у людини стається інфаркт ― для неї буде готове лікарняне ліжко. В умовах сплеску захворюваності на COVID-19 навантаження на медичну систему зростає у середньому вдвічі. Місць у реанімації та сил медпрацівників на інших хворих може просто не вистачити.

Лікар Федір Лапій наголошує, що передусім вакцинація дозволяє дати раду потоку пацієнтів, які потребують госпіталізації. Бо якщо одночасно тяжко хворіють багато людей, як це відбувається в Україні зараз, достатньо апаратури й медичного персоналу для них не знайдеться. Це істотно зменшує шанс того, що хворі отримають якісну допомогу. 

В спеціальному коментарі для ГІТ Володимир Пахарчук сказав, що за весь час вакцинальної кампанії в Луцькій тергромаді, не було зафіксовано жодного випадку гострої алергічної реакції, обриву тромбу, асфіксії після щеплення. Окреме пояснення, чому потрібно 20-30 хв після щеплення (не залежно від того, яка вакцина й доза) залишатися в приміщенні, ми завантажили в ТікТок Громадського Інтерактивного Телебачення, однак його МОЖНА ПЕРЕГЛЯНУТИ навіть якщо ви не зареєстровані в ТікТок чи тимчасово не залогінені в додатку на своєму пристрої.

На тлі містифікацій про ризики тромбозу після вакцинації, стали відомі факти, як люди вдаються до самолікування аспірином і купують всілякі біологічно активні добавки (БАДи), щоб, мовляв, "розрідити кров", але це так не працює. В студії ГІТ інтервенційний кардіолог Ірина Січкарук пояснила, чому

✔️ Гість студії ГІТ лікар-флеболог Андрій Романчук каже, що підтримує вакцинацію, бо "наразі це єдиний засіб масової профілактики хвороби. Тому вакцинуватися однозначно треба. Неускладнені форми варикозної хвороби не є протипоказом до вакцинації. Тому люди з варикозною хворобою можуть сміливо вакцинуватися. До речі, восени температура знижується і носити компресійну панчоху значно комфортніше. Якщо в планах операція з лазерного лікування варикозу, то вакцинуватися краще за тиждень до операції або тиждень після, тобто трошки розвести в часі ці процедури".

Гострий тромбофлебіт – протипоказ до вакцинації." – Андрій Романчук

Нагадаємо, останні дослідження свідчать, що майже половина важких ковідних хворих страждає на легеневу емболію, або ж згущення крові у легенях. Такі зміни крові відбуваються в результатів сильного запалення легенів, яке є реакцією організму на вірус, каже професор лікарні при Королівському коледжі Лондона Рупен Арія. До слова, за півтора року пандемії у восьмій лікарні Львова провели 15 ампутацій, причиною яких були ускладнення від ковіду.