Фахівці центру СНІДу на Волині з січня по листопад цього року виявили ВІЛ/СНІД у 130 волинян. Це по 10-12 нових випадків щомісяця.

Про це розповіла Суспільному лікарка Еліна Дакаєва.

Від липня обласний центр СНІДу переїхав у нове приміщення до будівлі обласної інфекційної лікарні та став її підрозділом.

Зараз в центрі отримує терапію 1 631 пацієнт, з них 40 – діти, – говорить лікарка-інфекціоністка Еліна Дакаєва. Кожен, хто хоче перевірити себе на наявність вірусу імунодефіциту людини, може зробити це безплатно в центрі СНІДу. Експрес-тести показують результати за лічені хвилини, – каже лікарка.

Зараз центр розташований на одному поверсі зі шкірно-венерологічним відділенням обласної інфекційної лікарні. Вірусологиня Алла Кінах каже: у лабораторії тепер менше площі для роботи, але на якість досліджень це не вплинуло. Різні види аналізів роблять у кількох кабінетах.

Медики працюють у засобах індивідуального захисту, адже досліджувана кров може містити небезпечні хвороби, – каже лаборантка Валентина Кадюк. Додає: за 30 років ніхто з працівників не заразився. Кров ніхто не виливає, її утилізують. «Все знешкоджується в автоклаві, який працює під тиском, температура 132, 2 атмосфери», – пояснює лаборантка.

Фельдшерка-лаборантка Валентина Кадюк в обласному центрі СНІДУ працює з часу його заснування. Досліджує кров на наявність вірусу імунодефіциту людини.

Щодня лаборантка перевіряє від 96 до 240 зразків з усіх районів області. Каже, що обладнання в центрі СНІДу вистачає, воно все – сучасне.

Довідково: 1 грудня світ відзначає День боротьби зі СНІДом. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі з ВІЛ-інфекцією живе близько 37 мільйонів людей, серед яких 23,3 мільйона отримують антиретровірусне лікування. Відповідно до даних ООН, кількість випадків СНІДу за останні роки скоротилась на 20%. Водночас в Україні показник захворюваності серед дорослого населення складає 1,1% – щодня реєструється 48,5 випадків захворювання на ВІЛ.