Деякі дослідники запевняють: у найближчі 20 років у медицині очікується якісний стрибок, який дозволить усім нам не лише продовжити життя, а й суттєво відсунути старість.

Але доки це не сталося, наше довголіття в наших руках – і ми не так мало можемо зробити після 65 років, щоб продовжити життя і молодість, пише U-NEWS.

Навчіться користуватися соцмережами

Дослідники Національної Академії наук США довели, що активне використання фейсбуку та інших соціальних мереж може продовжити життя на 12%. Причому це особливо актуально для людей похилого віку: соцмережі допомагають їм не почуватися самотніми, а також допомагають підтримувати активність тих областей мозку, які першими піддаються деменції.

Найчастіше спілкуйтеся з онуками

Ще одне натхненне дослідження: люди, які багато часу проводять з онуками, в результаті мають більше шансів дочекатися правнуків. Дослідження, що тривало 20 років, підтвердило: бабусі та дідусі, які активно займаються онуками, менше схильні до стресу, гіпертонії та хвороб серця – насамперед шляхом активного способу життя, який доводиться вести, наглядаючи за маленькими шибениками.

Запишіться до бібліотеки

Або купіть електронну книгу і закачайте туди більше романів – дослідження, в якому взяли участь 3500 людей, підтвердило: книголюби живуть довше. Шанси тих, хто читає не менше 3,5 години на тиждень, стати довгожителями, вищими на 12% – порівнюючи з тими, хто читає менше. І на 27% у порівнянні з тими, хто не читає зовсім. До речі, значення мають лише книги, журнали та статті в інтернеті не враховуються.

Частіше дивіться комедії

Жінки, які люблять від душі посміятися, живуть довше – такого висновку дійшли норвезькі фахівці в результаті дослідження, в якому взяли участь 33 500 людей. У жінок з добрим почуттям гумору ризик смерті з будь-яких причин нижчий аж на 48% у порівнянні з дуже серйозними жінками. Річ у тім, що сміх допомагає нейтралізувати стресовий гормон кортизол, який підриває імунну систему і погано позначається на здоров'ї серця, судин, а також обміні речовин.

Почніть бігати

Щогодини бігу продовжує життя на 7 годин – такі висновки зробили дослідники з Університету Айови. Втім, якщо мама не любить бігати, згодиться їзда на велосипеді (знижує ризик смерті від будь-яких причин на 23%) та швидка ходьба (знижує ризик на 12%). Оптимальна кількість навантажень – 4 години на тиждень.