Напередодні Нового року або Різдва у домівках традиційно запалюються вогники та ялинка. Святкове дерево може бути живим, або штучним. Щодо живих ялинок – тут все зрозуміло. Її аромат нічим не заміниш, однак все більше людей надають перевагу штучним деревцям, дбаючи таким чином про стан довкілля. А от лікарі та рятувальники наголошують, що така ялинка може бути потенційно небезпечною для здоров’я і навіть життя.

Давайте розберемося з чого роблять штучні ялинки? Від матеріалу залежить вартість і довговічність. Зазвичай сучасні штучні ялинки виготовлять із плівки або волосини полівінілхлориду (ПВХ) або ж виливають з поліетилену. ПВХ небезпечний для здоров’я тим, що навіть при кімнатній температурі виділяє в повітря шкідливі речовини. В першу чергу страждають люди, схильні до алергії.

Окрім того, ПВХ добре горить. Щоб предмети із полівінілхлориду були менш займистими, до їхнього складу додають барій, олово і свинець, які є небезпечними металами, адже пошкоджують нервову, серцево-судинну, гематологічну системи та шлунково-кишковий тракт людини.

Глова правління ГО "Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів "Споживча довіра" Олена Куликова наголошує:

Перед покупкою штучної ялинки, незалежно від того в магазині ви її купуєте, чи на ринку, вимагайте у продавця документ, який засвідчуватиме якість та безпечність товару. Це може бути копія паспорта якості, який надає виробник товару або експлуатаційний документ. Окрім цього, до вашої покупки має бути додана схема збирання, листок комплектації та інформація про те, з якого матеріалу виготовлена ялинка.

Рекомендовано на місці покупки перевірити виріб на міцність: посмикайте голки - упевніться, що вони не обсипаються. А ще проведіть рукою проти росту голок - вони повинні розправитися і стати в початкову форму. Також зверніть увагу чи не лишаються на ваших руках рештки пластику чи фарби.

При купівлі новорічного деревця не забудьте взяти товарний чек, який дозволить вам, в разі купівлі неякісного товару, повернути його. «Відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів» покупець має право повернути неякісний товар.

Більше про вибір безпечних святкових атрибутів у відео: