Якщо під час вагітності дружини, чоловік вважає оселедець із полуницею їжею богів, його нудить вранці, а серед ночі нестерпно хочеться понюхати залізничну шпалу, та й загалом, майбутній татусь віддзеркалює поведінку вагітної, то причина цим дивацтвам – Синдром Кувад.

Назва синдрому походить від французького couver – «висиджувати пташенят». Так називається суміш психогенних та психосоматичних порушень у чоловіків, чиї дружини чекають на первістка. Фахівці стверджують, що симптоми Кувад починаються у чоловіка на третьому місяці вагітності дружини і досягають свого піку до дев'ятого місяця або навіть до початку пологів. Що цікаво, в однієї третини пацієнтів симптоматика цього синдрому бурхливо дебютує, але до моменту пологів може повністю пройти, у другої третини хворих - проходить тільки після народження дитини, в останньої третини симптоматика залишається і після народження малюка.

Перинатальний психолог Світлана Болдирєва каже, що Синдром Кувад може проявлятися у хронічній формі. Схильність до такої «уявної вагітності» мають чоловіки від 20 до 28 років.

«В основі прояву симптоматики Кувад лежить неусвідомлена тривога за долю дружини та майбутньої дитини, яка ще й почуттям провини перед дружиною. Вважається, що «хибна вагітність» у чоловіків часто є проявом ідентифікації чоловіка зі своєю матір'ю «для спокутування провини перед нею», – стверджує Світлана Болдирєва.

Допомогти чоловікам із синдромом Кувад можна, треба тільки звернутися психолога чи психіатра, адже, як кажуть, все йде з голови. Додамо, що саме через цей синдром лікарі не в захваті від партнерських пологів – одне діло, якщо його просто знудить, а якщо у нього цей самий синдром, то чоловік вже не допоможе дружині.