Щозими на дороги Луцька й інших міст України висипають тонни солі і протиожеледної суміші. Попри те, що такі методи боротьби з ожеледицею дешеві і дієві, вони мають негативний вплив на довкілля. 

Як розповіла в ефірі ГІТу  експертка МБО «Екологія Право Людина» Катерина Полянська,  сіль на дорогах негативно впливає не тільки на рослини, а й шкодить людям і тваринам. 

«Посипання доріг сіллю має різноманітний вплив на довкілля. Коли сіль попадає у ґрунт –  відбувається його засолення. У клітинах рослини є специфічні процеси обміну вологою з навколишнім середовищем, коли рослини всмоктують в себе цю воду. Але якщо буде відрізнятися розчин навколо коріння зі станом клітин, то звісно рослина не зможе забрати цю воду. Тобто обмежується процес водообміну між корінням рослини та ґрунтом. Через засолений ґрунт висихають дерева», – пояснила еколог. 

Зі її слів, це лише один із факторів впливу. Засолення також впливає на водні об'єкти, адже вся сіль з вулиці з таненням снігу йде в дощову каналізацію. 

«Дощова каналізація у планах містобудування так запроєктована, що вона зливається у місцеві водні об'єкти – це можуть бути річки, ставки тощо.  Ця вода ніяким чином не очищується, весь бруд разом із сіллю з наших вулиць тече в дощову каналізацію і прямо потрапляє у водойми. Це є забруднення поверхневих водних об'єктів», –  каже експертка. 

Катерина Полянська додає, що такі протиожеледні суміші можуть негативно впливати на домашніх тварин, а саме роз'їдати їм лапи. Окрім того, псується наше взуття і навіть автомобілі (сіль пришвидшує корозію і роз'їдає певні елементи машини). 

«Це все, якщо сіль не містить домішок. Але в нас є технічні правила утримання доріг в Україні, і згідно з ними, за певних умов, до солі додають різні домішки. Зокрема, фосфат натрію – коли він потрапляє до водних об'єктів, то забруднює їх і сприяє цвітінню води. Влітку ми бачили, що більшість наших водних об'єктів, які не є проточними, стають зеленого кольору. У них з'являються синьо-зелені водорослі, вони цвітуть і виділяють токсини», – зазначила Полянська. 

Детальніше на відео: