Польща для українських заробітчан залишається найпопулярнішою країною. Уповноважена президента міста Валбжих до справ іноземців Ірина Реріх дала інструкцію як влаштуватися українцю на роботу у Польщі та яку суму грошей потрібно із собою взяти.

Про це вона повідомила Gazeta.UA.

Як працевлаштуватися

За словами Реріх, на роботу влаштуватися у Польщі можна двома варіантами:

Через візу, при цьому маючи на руках запрошення від роботодавця та страховку.

Через родичів, знайомих, які можуть домовитися зі своїм роботодавцем у Польщі взяти на роботу. Для цього треба мати лише біометричний паспорт, а віза не потрібна. Новий босс направить по приїзду спочатку на медобстеження, потім повинен провести інструктаж з техніки безпеки, а потім підпише спільний договір праці.

Уповноважена президента до справ іноземців наголосила, що через агентства із працевлаштування можна приїхати у нікуди або не отримати бажаного, тому що багато з них можуть тільки "викачати" гроші.

Гроші у дорогу

За місяць у хостелі треба заплатити 500-700 злотих ( від 3 до майже 5 тисячі грн). Для телефоного зв'язку потрібно 60 злотих (404 грн) на мобільну картку. Далі варто купити проїзний на автобус, найдешевший - 100 злотих (673 грн). Мінімальні витрати на харчування - 300 або 400 злотих ( понад 2 тисячі грн). Таким чином, на одну людину до першої зарплати, яка видається щоразу 10 числа, у Польщу потрібно взяти щонайменше 2 тисячі злотих (13 477 грн).

Скільки триває легальна робота через безвіз для українців

Ірина Реріх зазначила, що легально можно працювати заробітчанам не більше трьох місяців, але на час пандемії коронавірусу українцям продовжили перебування у Польщі до закінчення цього стану. Після нього українські робітники, які приїхали через безвіз, можуть працювати лише 30 днів, а потім повинні повернутися до України.

Карта побиту

"Якщо є необхідність залишитися і працювати далі, то треба від працедавця отримати додаткові папери і скласти заяву на тимчасове проживання. Або постійне - залежить від паперів. Таку заяву подають до відділу іноземців при уженді воєводському (обласна адміністрація - "Апостроф"). Якщо складено все правильно і немає помилок, то людина отримує у паспорт печатку, що подала заяву на карту побиту. І може далі працювати", - пояснила Уповноважена президента міста Валбжих до справ іноземців.

За її словами, документи будуть розглядати спецінспектори у відділі для іноземців протягом трьох місяців. По затвердженню зроблять пластикову карту побиту із терміном придатності на ній. Варто зазначити, що такі карти ще треба оформлювати на дітей, якщо вони також перебувають у Польщі.

Рішення за картою побиту можна чикати довго, залежно від навантаженості працівників. У Варшаві та Кракові рішення приймається швидше.