Він народився в той день, коли перша людина планети Земля полетіла в космос. Тому його назвали Юрієм.

60 років тому у Луцькому пологовому будинку з’явилося на світ шестеро немовлят: п’ять дівчаток і один хлопчик. Саме до матері хлопчика Лідії Онуфріївни Яцюк завітав журналіст обласної газети «Радянська Волинь» (нині – «Волинь») із дещо незвичною пропозицією: назвати сина Юрієм. І пояснив: так треба для публікації. За легендою, яку придумали газетярі (а, може, працівники ідеологічного відділу обкому партії), таке ім’я хлопчику мама нібито вирішила дати після того, як дізналася, що його носить перша в світі людина-космонавт. Про що й обіцяли розповісти в газеті.

Жінка довго не роздумувала. А коли почула, що до цього журналіст вже отримав «добро» у її чоловіка Антона Івановича, то й взагалі розчулилась.

Так отримав своє ім’я заслужений журналіст України Юрій Антонович Яцюк.

У всьому він завжди хотів бути першим. У шкільному віці урочисто зустрічав у Луцьку пілотів космічного корабля «Союз-14» Павла Поповича і Юрія Артюхіна. Із першого класу Юрій Яцюк на сцені. Вів усі вечори і концерти у Луцькій середній школі №2, в якій навчався. Був лауреатом Республіканського конкурсу читців-декламаторів. Грав у КВН. І хоча здобув освіту інженера-будівельника, любов до слова, бажання реалізувати себе перед публікою й артистичний талант переважили. На початку 1990-х він разом із Віталієм Іваницьким і Віталієм Клімчуком заснував творчу фірму «Ідея». Звідки перейшов на Волинське телебачення.

Юрію Яцюку довіряли вести репортажі з фестивалю «Таврійські ігри», «На хвилях Світязя», брати інтерв’ю у відомих в Україні і світі людей, виходити у прямий ефір у передачах не тільки про спорт.

Хоча спорт у його житті і в роботі був таки номером першим. Тисячі репортажів зі спортивних подій, прямих ефірів і записів у студії зі знаними спортсменами і аматорами фізкультурного руху зробили Юрія Яцюка впізнаваним не тільки на Волині. Він, як батько, судив футбольні поєдинки, розповідав про спорт на Волинському телебаченні і в ТРК «Аверс».

Він любив роботу і сповна віддавався їй. Веселий, життєрадісний – саме таким ми пам’ятаємо Юрія Антоновича Яцюка, який трагічно загинув в автокатастрофі поблизу Луцька 8 березня 2019 року.

Саме таким його зафіксували фотокамери під час різних подій.

Публікуємо світлини Юрія Яцюка, які досі не були доступні широкому загалу.

Фото Володимира ЛУК’ЯНЧУКА