Цвинтар – скарб для антрополога. Скульптурні форми, ландшафтний дизайн, а разом з тим – вияв людських рішень.

У Європі переважно кремують, а на Філіппінах і в Індонезії все ще можна побачити вбиті в скелі чи переховані в печерах труни. Підвішені труни народу Бo в місті Гун Сянь (Gongxian), китайській провінції Сичуань, а також народу Гуюе (Guyue) на горі Уї (Wuyi) – найбільш відомі і старі, деяким з них більше 3 750 років. The Merry Cemetery (Săpânţa, Румунія) є в переліку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, саме звідти ми процитували епітафію для заголовку, іронічних написів і яскравих надгробків там вдосталь.

Українські кладовища відрізняються між собою, але звичка класти біля надгробків штучні квіти, “бо так заведено”, є. З року в рік можна натрапити на повідомлення про ймовірну заборону в Україні пластикових вінків, однак це схоже на заборону поліетилену: люди назагал осуджують, втім, продовжують користуватися. Навіщо морочитись?

Продавчиня квітів виступає проти ймовірної заборони штучних вінків. На запитання нашого кореспондента Дениса Реміська про живі і пластикові квіти, каже:

"Треба, щоб були і ті, і ті. Є кладбища далеко. Скрізь не наїздися. А так собі положив...".

Як на мене, то думку з “положив” можна продовжити.

"Хоч одну квіточку, але щоб вона була жива. А штучна ще й коштує більше", каже бабуся,  невдовзі наш кореспондент натрапляє на її ровесницю: "Кожен має сам усвідомити,які купувати".

"Треба пам'ятати не тільки в Великдень і шанувати молитвою" – мовить жінка середнього віку, а молода незнайомиця стверджує: "По наших селах батюшки давно просять не приносити штучні квіти. Це ж потім палиться все".

Як ми труїмо живих, шануючи мертвих?

Міський голова Нововолинська Борис Карпус попросив у духовенства звернутися до вірян з рекомендацією не використовувати на кладовищі пластикові квіти, цікаво, чи буде таке повідомлення від нашого?

Серед всіх речовин, що виділяються при спалюванні штучних причандалів, найбільша небезпека за діоксинами. Діоксини – це сильні канцерогени, які небезпечні в будь-яких концентраціях. Можливо, вам уже відоме це слово через справу Ющенка? Діоксини – дуже стійкі сполуки, з тривалим часом напіврозпаду. Розчиняються не водою, а жирами, тож мають здатність до накопичення в організмі. Всі діоксини є високотоксичними, «лідер» цієї групи – тетрахлордібензапародіоксин, саме ним отруїли Віктора Ющенка у вересні 2004 року.

Днями львівська міськрада ініціювала онлайн-нараду з представниками усіх християнських конфесій міста. За результатами зустрічі, готують звернення Ради Церков до вірян, інформаційно-роз’яснювальні афіші, а також соціальну рекламу про те, що штучні квіти як штучна пам’ять і що альтернатива – це посадити живі квіти, газонну траву.

“Негативною традицією, яка склалася в пострадянський період, – є принесення на цвинтар пластикових квітів. А пластикові квіти, насправді, це не є вияв поваги до померлого – це є сміття, яке шкодить довкіллю. Пластикові відходи сотні років розкладаються на полігонах, а коли їх палять, то це дуже небезпечні викиди в атмосферу. Тому хочемо, щоб люди переглянули свої звички і не несли на могилу сміття, а щиру молитву», – розповіла Ірина Оршак, радниця міського голови Львова.

"Я прийшла взнати ціни. Корзінки, віночки. За сто то вобшчє ніякі. Двісті гривень. Тоже гроші”.

"Я прийшла взнати ціни. Корзінки, віночки. За сто то вобшчє ніякі. Двісті гривень. Тоже гроші. Для більшої прикраси треба штучні", каже пані на проспекті Соборності в Луцьку, однак на запитання кореспондента про ідею заборонити штучні квіти, жінка мигцем згадує, що живі екологічніші і додає: "Да, я підтримую. Можна лєнточку зав'язати, шоб показати, шо там хтось є. Закордоном чисто, але в нас же це не заведено. Розумієте? Роки пройдуть..." – ще одна репліка. 

"Живі гарніше, штучні зручніше. Але я канєшно проти заборони. Як мені хтось може заборонити ставити квіти моїм батькам? Хай забороняють пакєтікі!" – каже перехожа поблизу контейнерів із квітами на проспекті Соборності. І про пакєтікі наш спеціальний кореспондент Вадим Ремісько запитував людей на Театральному майдані.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ЯК У ЛУЦЬКІЙ ДИТЯЧІЙ ПОЛІКЛІНІЦІ ХІРУРГ ТА МЕДИЧНА НАЧАЛЬНИЦЯ ВІДПОВІЛИ НА СКАРГИ МОЛОДОЇ МАТЕРІ 

Текст підготувала ведуча ГІТ Яра Савош. Якщо бажаєте доповнити тему коментарем чи завітати на інтерв'ю, пишіть за номером 098 17 513 71 (telegram / viber), узгодимо деталі і час.