Вночі теж потрібно перевіряти «на цукор». ГО «Об’єднання батьків дітей, хворих на цукровий діабет, «Інсулін» створить «школу» для дорослих в Луцьку.

Про це в студії ГІТ розповіли діамами: Алла Мудрик – голова громадської організації та учасниця Оксана Гриневич.

Коли донечка потрапила до реанімації, була в комі дві доби, не давали нам ніяких прогнозів. Я не знаю, де в мене взялися сили це пережити. Нам сказали, що це діабет. Вдома із хворобою ти сам на сам, до лікаря ж не звертатимешся за кожним виміром цукру, розповідає Алла Мудрик.

"Ми плануємо влаштувати школу для батьків, яких із учасниками нашої організації об'єднує діагноз дітей. Ділитися досвідом, допомагати одне одному психологічно важливо" – Запевняють жінки в розмові з ведучою Ярославою Савош. 

Оксана Гриневич наголошує, що коли тільки виявляють діабет у дитини, доводиться багато вчити. Як би важко не було, з цією хворобою можна жити повним життям, а завдяки конкретним знанням, це легше. Збиратися можна раз на тиждень, тем для маленьких лекцій вистачає. Передбачаємо, що буде і формат, коли нас запитуватимуть, а ми відповідатимемо. Так, у поліклініці вчать колоти інсулін, це все одно на початках важко. Що краще вранці їсти, а чим обідати. Продукти мають значення. 

У середньому вміст вуглеводів у забезпеченні енергетичних потреб повинен складати ≈45 %, та якщо вони походять із продуктів із низьким глікемічним індексом (ГІ) та високим вмістом клітковини, їх споживання може становити навіть 60 % калорійності дієти. Особи з дуже високою фізичною активністю мають збільшену енергетичну потребу, в той час як в осіб із низькою фізичною активністю прийом калорій вуглеводного походження може бути нижчим.

Багато хто думає, що солодкого не можна зовсім, але навпаки є випадки, коли воно життєво необхідне. От як вчасно зорієнтуватися, досвідченіші батьки можуть навчити інших.

Симптоми гіпоглікемії нівелюються вживанням продукту, що містить швидкі вуглеводи.

Є система безперервного моніторингу цукру, коли пальчик колоти для перевірки можна 1-2 на день. Коли в нас її не було, то ми кололи пальчик 10-20 разів щоденно. Є програми-новинки, це полегшує контроль. Наприклад, дитина перебуває в садочку, а ви на смартфоні можете переглядати, який у неї рівень цукру, інформація оновлюється щоп’ять хвилин.

Скріншот із телефона Алли Мудрик:



Інсулін — гормон пептидної природи, що утворюється у бета-клітинах острівців Лангерганса підшлункової залози. Впливає на багато аспектів обміну речовин практично у всіх тканинах. Основна дія інсуліну полягає в зниженні концентрації глюкози в крові.

Раптове виснаження секреторних резервів β-клітин підшлункової залози у дітей і молоді є причиною гострого початку захворювання (кетоацидоз та кетоацидотична кома) та лабільного перебігу ЦД, що пришвидшує розвиток хронічних ускладнень (можуть з'являтись вже через 5 років від початку хвороби), серед яких нефропатії, ангіопатії очей. Людям із цим діагнозом необхідно контролювати і підтримувати належний рівень цукру крові та глікозильованого гемоглобіну (НвА1с). 

Діабет першого типу найчастіше діагностується у віці до 20 років.  Зумовлений руйнуванням β-клітин підшлункової залози аутоімунним процесом, індукованим дією тригерних (пов’язаних із середовищем) факторів у осіб із генетичною схильністю.


Постанова Кабміну Про реімбурсацію лікарських засобів за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення

Міністерство охорони здоров’я України ініціювало перехід програми реімбурсації інсулінів від фінансування через регіональну субвенцію до централізованого фінансування. З першого липня 2021 такі групи населення як вагітні, студенти до 25 років та пацієнти із погіршенням зору, втратять змогу отримувати сучасний тип інсуліну за державні кошти. Таблиця з докладнішою інформацією: натисніть сюди.

Як повідомив очільник НСЗУ Андрій Віленський: «...Необхідність змін та встановлення чітких і зрозумілих правил програми реімбурсації як для пацієнтів і лікарів, так і для виробників та дистриб'юторів інсуліну є очевидною. Саме тому в процесі підготовки до реімбурсації МОЗ разом з НСЗУ та експертами напрацювали рішення та ініціює зміни у чинні нормативно-правові акти. Зокрема пропонуються зміни у модель ціноутворення препаратів інсуліну і категоризацію пацієнтів, які потребують цих препаратів. Національна служба здоров’я стане єдиним платником за програмою. Усі учасники процесу користуватимуться тими перевагами, які надає єдиний платник НСЗУ, як це зараз відбувається з програмою «Доступні ліки».

В етері Громадського Інтерактивного Телебачення говоримо про програму «Доступні ліки» від Міністерства охорони здоров'я України. Пояснює для глядачів ГІТу – державна експертка МОЗ України Інна Масленчук. 

Електронні рецепти на лікарські засоби, які підлягатимуть реімбурсації за ПМГ, виписуватимуться лікарями, які надають первинну медичну допомогу, окрім:

  • препаратів інсуліну та лікарських засобів для лікування нецукрового діабету, на які електронні рецепти виписуватимуть лікарі за спеціальностями «Ендокринологія», «Дитяча ендокринологія» (далі — лікар-ендокринолог);
  • лікарських засобів для лікування розладів психіки та поведінки, епілепсії, на які електрон­ні рецепти виписують лікарі за спеціальностями «Психіатрія», «Дитяча психіатрія» (далі — лікар-психіатр), «Неврологія», «Дитяча неврологія» (далі — лікар-невропатолог).

Алгоритм діагностики діабету