З 1 травня в державі весь рік діятиме фіксована ціна на газ. Тариф запровадили всі постачальники блакитного палива на виконання рішення регулятора – НКРЕКП.

Уряд ввів єдину ціна на газ для всієї України у зв’язку із тим, що на ринку природнього газу різні постачальники встановлювали рівну вартість, і ціна суттєво коливалась. Особливо у зимовий період, коли ціна на газ підвищується в усій Європі через попит.

Питання захисту споживача від такого щорічного підвищення поставало кожного опалювального сезону. Саме тому з 1 травня в Україні почне працювати так званий річний продукт. Це фіксована ціна на газ, яка буде діяти для українців наступні 12 місяців. Компанії не зможуть її підвищувати. Проте встановлені правила дозволяють газопостачальникам знижувати ціни в межах річного продукту.

«Для захисту споживачів уряд ввів єдину річну ціну на газ, яка з 1-го травня становитиме 7,96 грн/куб.м. Але ми чудово розуміємо, що у літній період споживання газу завжди менше і світові ціни падають. Тому у зв’язку із тим, що це конкурентний ринок задля збереження своїх споживачів під дією інструменту «попит-пропозиція» газові компанії зможуть знизити ціни на річний продукт. Конкуренція та ринкові механізми підштовхнуть газопостачальників до цього», – прокоментував зміни на ринку газу заступник голови ОДА Ігор Чуліпа.