У Львові 4 квітня внаслідок ускладнень коронавірусної інфекції COVID-19 померла відома волинянка, художниця, лауреат Державної премії ім. Лесі Українки Вікторія Ковальчук.

Про це у фейсбуці повідомила режисерка в Народному домі міста Винники Мирослава Сидор.

«Сьогодні у Львові від нещадного ковіду упокоїлась відома львівська художниця Вікторія Ковальчук – неймовірно талановита, світла, чуйна… небайдужа людина, красива і дуже добра жінка… Важко повірити і прийняти… Львів збіднів на ще один щедрий, неповторний талант. Дуже жаль і боляче», – йдеться у повідомленні.

Як повідомляє «Укрінформ», Вікторія Ковальчук – українська художниця-графік. Працювала в напрямках: книжкова графіка, станкова графіка, плакат, дизайн, сценічний костюм тощо. Народилася в Ковелі, жила і працювала у Львові. Оформила близько 200 книжок різних жанрів, серед них понад 30 книг для дітей.

Розробила оригінальне оформлення українського Букваря, який отримав Диплом І-го ступеня на Всеукраїнському конкурсі «Мистецтво книги» (2000) і був названий найкращою книгою року. Буквар витримав 9 перевидань загальним накладом понад 200 000 примірників.

4 роки художниця працювала над книгою, присвяченою народному вбранню «Український стрій». Збирала польовий матеріал по всій країні, розробила оригінальну концепцію для науково-популярних ілюстрацій. Книга вийшла в 2000 ексклюзивним тиражем. У 2001 була визнана найкращою книгою року.

Вікторія Ковальчук член Національної спілки художників України, лауреат Державної премії ім. Лесі Українки та Літературної премії ім. Олени Пчілки, дипломант республіканських і всесоюзних конкурсів «Мистецтво книги», міжнародних художніх виставок.

Окрім того, вона – авторка книжок «Про фею Дорофею» (Маленькі оповідки для маленьких дітей), «Подорож з Нічним постояльцем» (Бучач очима Шмуеля Агнона), «Гусінь Мотя, війна і любов – Правдива казочка», «Казка про ворону, яка хотіла лишитися чорною».