«Імпорт цукру сприятиме краху вітчизняної бурякоцукрової галузі та призведе до залежності внутрішнього ринку від закордонного цукру», – інформує Всеукраїнська Аграрна Рада.

Відомо, що міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України має наміри продовжувати видавати ліцензії на імпорт цукру-сирцю. У березні цього року було видано ліцензії на імпорт 120 тис. тонн цукру-сирцю.

Варто зазначити, що впродовж останніх років динаміка розвитку української цукрової галузі є достатньо негативною. Площі посівів цукрових буряків стабільно скорочуються. Згідно з даними Держстату, у 2020 році в Україні було посіяно 216 тис. га цукрових буряків, що на 6 тис. га менше, ніж 2019 року (222 тис га). У 2017/18 рр. площа під цукровими буряками становила 316/276 тис. га відповідно. Через несприятливі погодно-кліматичні умови протягом вегетаційного періоду знизилась цукристість (16,14 % проти 17,90% минулого року) та врожайність 42,5 т/га (46,1 т/га в 2019 році).

На Гнідавському цукровому заводі розпочинають виробництво цукру із цукрової тростини. 

«Сама переробка цукрової тростини стартує в другій декаді травня», – повідомив керівник Гнідавського цукрового заводу Василь Муха. Керівник підприємства переконаний, що це позитивно вплине не лише на ринок цукру в Україні, де вже спостерігається дефіцит, а й зробить свій внесок в економіку держави.

«Гнідавський цукровий завод зумів взяти цей сирець за квотою, а це досить великий крок вперед, зокрема буде проведена диверсифікація виробництва, створені додаткові робочі місця, поліпшиться економіка, додатково наповниться бюджет, а найважливіше – це може стримати зростання ціни на цукор, яка продовжує йти вгору, адже незабаром сезон заготівлі ягід і попит на цукор буде збільшуватися», – каже Юрій Горбенко, начальник управління агропромислового розвитку Волинської ОДА.