Син глави Міністерства внутрішніх справ заволодів столичною нерухомістю за ціну, що є значно нижча від ринкової. Олександр за останні роки став власником у Києві чотириповерхової офісної будівлі в урядовому кварталі та семиповерхового готелю.  

Крім того, як зазначено в розслідуванні «Слідство.інфо», і готель, і офісний центр раніше були повʼязані з бізнесовим оточенням колишнього міністра фінансів, а нині — посла України у США Оксани Маркарової.


Перехід будівель від колишніх власників до Авакова-молодшого, за даними ЗМІ, «дивним чином» збігся у часі з інтересом слідчих Нацполіції до інвестиційної групи родини Маркарової.

Журналісти з’ясували, що Аваков-молодший на початку 2019 року придбав 25% акцій готелю «Голосіївський». Ще стільки ж придбав Ігор Котвіцький, якого ЗМІ називають давнім другом міністра МВС. Третім співвласником з найбільшою долею — 50% — згодом став Максим Косарьков. Розслідувачі вказують, що особа останнього найменш відома, а перевірка статків змусила журналістів засумніватися у тому, що він реальний співвласник готелю, оскільки найкоштовнішим майном Косарькова є автомобіль Daewoo Lanos 1999 року випуску та однокімнатна квартира у Гостомелі під Києвом. У коментарі журналістам він заявив, що гроші на купівлю готелю взяв у кредит, але суми кредиту не назвав.

ЗМІ також зафіксували Косарькова і в іншій структурі, повʼязаній з родиною Авакових. За даними журналістів, він нещодавно став бенефіціарним власником інвестиційного фонду «Кепітал Нерухомість», який обслуговує КУА «Кепітал Менеджмент». Клієнтами останньої є родина глави МВС.

Другий бізнес-партнер Авакова-молодшого — Ігор Котвіцький, який на момент придбання акцій готелю був народним депутатом, задекларував вартість покупки — частка у 25% обійшлася йому у 250 тисяч гривень. Тоді виходить, як припускають журналісти, весь готель коштував лише 1 мільйон гривень.

У матеріал також йдеться, що двома роками раніше американська компанія Eastern Securities Inc. купила акції готелю «Голосіївський» за 111 мільйонів гривень — тобто у понад сто разів дорожче.

Зі середини 2000-х акціями готелю «Голосіївський» у різні часи володіли структури, пов’язані з теперішнім послом Маркаровою та її чоловіком Данилом Волинцем. Після того, як Маркарова пішла на держслужбу, інвестиційною групою, яка об’єднувала низку підприємств, займався її чоловік. Він володів акціями готелю «Голосіївський», але у якийсь момент продав їх американській фірмі Eastern Securities Inc.

Ця фірма, як йдеться у матеріалі, тісно пов’язана з інвестиційною групою ІТТ — спільно вони були акціонерами низки українських підприємств, а також їх пов’язував спільний менеджмент. Тобто, додають журналісти, Волинець продав акції готелю близькій до власного бізнесу фірмі за 111 мільйонів гривень. Згадану суму у 2011 році американська фірма позичила «Акордбанку», в якому Волинець є акціонером.

Угода між Волинцем і компанією у 2018-му році привернула увагу слідчих, які угледіли в цій операції можливе відмивання коштів. Журналісти виявили кілька судових ухвал Печерського райсуду Києва, в яких слідчий отримав доступ до деяких документів фірми Eastern Securities Inc. та готелю «Голосіївський». Але наразі, додають у матеріалі, ці ухвали зникли з офіційного судового реєстру. Вони були датовані 23 листопада 2018 року.

А через два місяці після цього співвласниками готелю «Голосіївський» стали Котвіцький та Аваков-молодший. Але сам колишній власник акцій Волинець заперечує зв’язок цих двох подій.

Журналісти також вказують, що від інвестиційної групи Маркарової родині Авакова дістався не лише готель — виявили також чотириповерховий офісний центр на вулиці Інститутській.

У матеріалі вказують, що у червні 2019 року власником цього офісного центру став інвестиційний фонд «Верона», який через місяць почав контролювати син Авакова. Наприкінці 2019-го він зробив внесок у статутний капітал «Верони» на суму 16,4 мільйона гривень. Журналісти припускають, що ця будівля в урядовому кварталі дісталася сину Авакова саме після цього внеску. 

Отже, виходить, що протягом останніх двох років син міністра МВС, який раніше не був відомий як гравець ринку комерційної нерухомості, отримав два привабливих бізнес-активи у столиці за суттєво заниженою ціною. Ці активи колись були в орбіті компаній інвестгрупи, якою на певному етапі цікавилися слідчі поліції, і яка припинила своє існування на початку 2021-го року.