Цьогоріч у Волинській області області зареєстровано два випадки хвороби Лайма (мешканці Горохівського району та м.Нововолинська). В одному випадку хворий виявив кліща після відвідування лісу у Горохівському районі, в іншому випадку жінка пов’язує своє захворювання з перебуванням на відпочинку в Закарпатській області.

Про це пишуть на сайті ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» та МОЗ України.

Цьогоріч за медичною допомогою звернулось понад 100 осіб (в тому числі 32 дітей) з приводу покусів кліщами, а близько 60 лучан – з проханням дослідити кліща, вилученого з тіла після укусу. В 35% було виявлено клітини морфологічно подібні до борелій – збудників хвороби Лайма. Присмоктування кліщів відбувалися на території лісопаркових насаджень, відпочинкових зон, дачних масивів та прибудинкових територій м.Луцька, Луцького, Горохівського, Ківерцівського районів.

Результати проведених досліджень свідчать про те, що на Волині сформувався стійкий осередок Лайм-бореліозу. 

Варто пам’ятати, що видаленого кліща не слід викидати, його необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон або іншу невелику скляну ємність та бажано віднести для лабораторного дослідження на визначення зараженості. Важливо, щоб кліщ був цілим, непошкодженим та живим. При неможливості швидкої (в день видалення) доставки матеріалу в лабораторію, кліща потрібно зберігати в умовах холодильника при +4-8*С не довше трьох діб.