Суддя Луцького міськрайонного суду Валентина Пушкарчук заявила про втручання в її професійну діяльність. Скарга стосується адвоката Ярослава Грищенка, який буцімто агресивно поводився під час одного з засідань і погрожував судді оприлюдненням негативної інформації про неї.

Відповідне повідомлення з’явилося на сайті Вищої ради правосуддя 8-го червня 2021-го року, пише Сила правди.

Інцидент стався 31 травня під час засідання у справі Івана Матейчука, якого судили за керування автівкою у нетверезому стані. Як йдеться у повідомленні судді, розгляд справи неодноразово відкладали за клопотанням адвокатів. А коли Валентина Пушкарчук все ж визнала водія винним і зобов’язала до сплати штрафу розміром 10 200 гривень і позбавила Матейчука на рік водійських прав, один з захисників, Ярослав Грищенко, почав реагувати на це агресивно.

Адвокат почав у грубій формі погрожувати судді, заявляти про намір подати ще ряд клопотань, в тому числі й про проведення судового засідання за допомогою звукозаписувального пристрою… Адвокат, включивши власний мобільний пристрій, продовжував погрожувати судді щодо поширення відносно неї негативної інформації через засоби масової інформації… – пише у своєму повідомленні до ВРП Валентина Пушкарчук.

Проте сам Ярослав Грищенко у розмові з журналісткою пояснює – просив суддю обґрунтувати відхилення його клопотань та проводити засідання зі звукозаписом, а та відмовлялась це робити, тож він вирішив почати вести запис самостійно.

Вона не задовольняла наші клопотання. Зокрема моє про застосування звукозапису і виклик поліцейських. Аргументувала це так: «Хлопці, я йду у відпуск, виношу рішення, любе там, ви собі йдіть і оскаржуйте в апеляцію», – розповідає адвокат.

Також, за словами Грищенка, він хотів витребувати весь відеозапис, який мав би підтвердити або спростувати винуватість його підзахисного замість двохвилинного фрагменту, який розглянула суддя. Та на це отримав необґрунтовану відмову:

Вона почала мені казати: «Грищенко, ти не перший і не останній раз в суд приходиш. Подумай, як ти далі будеш ходити і як з тобою будем працювати». Я сказав, що їй не кум, не брат і не сват, я роблю свою роботу, а вона має робити свою… Два рази на мене викликали судову охорону, що я, мовляв, порушую громадський порядок в суді і процес. Я фіксував все це на телефон і просив суддю задовольнити мої клопотання або пояснити чому вона їх не задовільняє. Вона мовчки весь цей час сиділа і дивилась на мене, от і все. Яке там правосуддя? – говорить правозахисник.

Також Ярослав Грищенко стверджує, що не погрожував Валентині Пушкарчук жодною негативною інформацією і така її заява не відповідає дійсності.

Якщо скаргу судді все ж задовольнять, адвокату можуть інкримінувати порушення за статтею 185-3 КУпАП, що загрожує штрафом від 850 до 5 100 гривень.