Аналізуємо світові тенденції й передаємо місцеві ціни.

Плодові культури – це 70% світової торгівлі плодоовочевою продукцією. І в структурі світової плодоовочевої торгівлі овочі займають меншу частку в порівнянні з фруктовим сегментом. А це означає, що фрукти – глобальні, а овочі – локальні. У загальній картині світової овочевої торгівлі абсолютними лідерами є томат, перець, а також заморожені овочі і картопля. Так, питома вага помідора становить 15%, перцю – 11%, інформує Українська плодоовочева асоціація.

І хоча виробництво овочів більше, асортимент їх досить великий, однак овочі більше вирощують для внутрішнього споживання і їх питома вага експорту завжди менша, ніж у фруктів», – зазначає Катерина Звєрєва,  міжнародний консультант ФАО ООН

Протягом останніх 5 років найбільше в грошовому вираженні зріс світовий експорт заморожених овочів і картоплі.  При цьому світовий обсяг торгівлі помідором в тоннах падає. Зверніть увагу, що зростання в грошовому вираженні експорту томата обумовлене тим, що виробники переходять на більш цінні сорти, смачні, ароматні і такі, за які споживач готовий платити більше. 

Кольрабі і листова капуста Кейл, про які мало хто знає в Східній Європі і Центральній Азії, в доларовому вираженні ростуть швидше, ніж цибуля ріпчаста.

Кольрабі, Кейл (листова капуста) – трендовий продукт, популярний на світовому ринку, завдяки своїм корисним властивостям. Кейл часто називають рослинною телятиною завдяки високому вмісту білка, заліза і кальцію. Володіє високим вмістом клітковини, низькою калорійністю і високим вмістом вітамінів в свіжому продукті, а значить є і дуже цінним дієтичним продуктом.Лідером експорту кейла залишається Китай, а найбільшим імпортером є США. Салати листові – більш корисні, тому їх продажі на світовому ринку ростуть. При цьому продажі качанних салатів – падають. Спаржа показує зростання за обсягами продажів, але ціни знижуються, тому вона не так помітна по зростанню обсягів торгівлі у вартісному вимірі. У 2021-22 роках очікується більш різке зростання спаржі, тому що вона стає трендовим продуктом і по всьому світу закладають нові плантації спаржі.

Селера і артишок – суперфуди. Патерни здорового способу життя та якісного харчування все сильніше впливають на споживчі переваги. Світовим лідером за обсягами імпорту селери є Канада, а в трійку країн-лідерів за виробництвом артишока входять Італія, Єгипет, Іспанія. 

Тенденції світового ринку споживання – менше м’яса, більше фруктів і овочів. Для овочів і фруктів настав зоряний час. І своє місце серед Суперфудів в споживчому кошику вони отримали на стику цінностей різних поколінь», – зазначає Катерина Звєрєва