Поки не продадуть імпортну, українська картопля не з’явиться на полицях – коротко про нашу реальність. Молоду картоплю в оптовиків можна купити за 13-15 грн/кг. 

«Мережі супермаркетів закуповують великі партії імпортої картоплі закордоном, ціна якої – 25-30 гривень. Збут вітчизяної картоплі мінімальний, а цінник картоплі, яка все ж десь і потрапила на полиці, вимушено високий, оскільки залишається нерозпроданим завезений продукт», – пояснює Сергій Рибалко.

Українська молода картопля на сьогоднішній день, як правило, дорога. Вона буде коштувати десь 80-85 гривень за кілограм. Овочі вирощені в парникових умовах, а тому зовсім інакша собівартість», – тлумачив економіст Олег Пензин усередині квітня, – Саме тому ринок заполонив імпорт, бо це вигідніше. Везуть молоду картоплю з Єгипту або Ізраїлю. Така ситуація традиційна для цієї пори. Коли з'явиться більше української картоплі вже з відкритого ґрунту, то імпорт зникне." 

Як бачимо, за станом на 16 червня, імпорт не зник.  «Сьогодні ціна у Копанях (один з найбільших у південному регіоні гуртовий ринок «Нежданний») коливається від 6 до 10 гривень, а іноді падає ще нижче. На жаль, це пов’язано з невеликими обсягами виробництва ранньої картоплі в Україні», – стверджує Сергій Рибалко.

Українські виробники картоплі неодноразово піднімали це питання з представниками мереж супермаркетів, завжди попереджаючи про дати можливої поставки власної молодої та свіжої картоплі. Але, імпортна картопля продовжує домінувати. Аграрії просять владу захистити вітчизняного виробника шляхом обмеження імпорту іноземної картоплі.

«Наші сусіди, Молдова та Білорусь, на період збирання картоплі обмежують ввіз картоплі. Не маючи можливості експортувати, ми фактично закриті на власному ринку, на який нас не пускають супермаркети. Натомість, зарубіжні виробники мають всі дозволи на ввіз та домінують на полицях наших магазинів», – додав Сергій Рибалко.

Масштаб проблеми наглядно показує статистика імпорту. Протягом 2019-2020 років в Україну ввезено картоплі на 3 млрд грн. Протягом 2020-2021 рр. з Білорусі та Росії імпортовано на 2 млрд гривень. І це в той час, коли українські виробники можуть повністю забезпечити продуктом внутрішній ринок.

Віталій Пахольчук у студії ГІТ розповідає, як посадити та виростити якісну та смачну картоплю