У селі Колона Павлівської громади Володимир-Волинського району Волині урочисто відкрили відреставрований пам’ятник Тарасу Шевченку.

Про це пише «Буг».

У неділю, 27 червня, у парку в центрі села зібралось чимало мешканців та гостей. Біля оновленого пам’ятника геніальному поету лунали його вірші та пісні, згадувався тернистий життєвий та творчий шлях Шевченка.

Також почесними грамотами від голови громади Андрія Сапожника відзначили усіх, хто допомагав реставрувати пам’ятник.

Ініціювала оновлення монумента староста села Лілія Кузьмич. До хорошої справи долучилися й місцеві мешканці та небайдужі меценати.

Відновлення пам’ятника вартувало біля 30 тисяч гривень. За словами Лілії Кузьмич, відреставрувати монумент вдалося завдяки співпраці з депутатом Павлівської громади Петром Марчуком, який також є управляючим відділком ТзОВ «П’ятидні» в Колоні. Це підприємство виділило половину необхідної суми, а також допомогло із технікою для виконання робіт.

«Директор підприємства Валерій Діброва надав нам 15 тисяч гривень, а також усю необхідну техніку для виконання ремонтних робіт. Ще 15 тисяч вдалося зібрати завдяки іншим небайдужим спонсорам. Місцевий мешканець Анатолій Кравчук допоміг знайти бригаду майстрів і контролював їх роботу. Ми купили матеріали. Наші мешканці, і до речі, не лише з Колони, а й з Волиці, допомагали теж. Вони наполегливо працювали, аби відновити пам’ятник. Бо він у нас стояв старий, вже розколовся і міг впасти. Тому ми вирішили його відреставрувати», – розповіла староста села.

Вона наголосила, що пам’ятник Тарасу Шевченку – це окраса села, а він сам – це геній українського народу і символ нашої країни, тому дуже важливо зберігати і вшановувати його пам’ять. Тим паче, що у колишньому Іваничівському районі пам’ятників Великому Кобзарю є лише два.

«Пам’ятників Шевченку в колишньому Іваничівському районі є лише два. В Іваничах і в Колоні. Більше нема ніде. І я захотіла для майбутніх поколінь зберегти традицію – збиратися біля підніжжя Кобзаря, читати там його геніальні вірші і таким способом вшановувати його пам’ять. Ми завжди з дітками там збираємося, виступаємо. І це треба продовжувати робити», – зауважила Лілія Кузьмич.

Обабіч відреставрованого пам’ятника мешканці висадили біля 30 туй. Тепер хочуть відновити сам парк, у якому стоїть оновлений монумент. І зробити там гарну відпочинкову зону.


Таким пам’ятник був
Таким пам’ятник був

А таким став
А таким став