Майора поліції з Луцька Ігоря Власюка засудили до семи років позбавлення волі з конфіскацією майна за торгівлю амфетаміном.

Такий вирок 26 березня цього року виніс Луцький міськрайонний суд, - про це пише «Сила правди».

Все почалося ще у березні 2019-го. Як йдеться у матеріалах справи, старший інспектор патрульної поліції Ігор Власюк відпочивав у власній бані в селі Великий Омеляник, що поблизу Луцька, в компанії ще чотирьох чоловіків. Їм він розповів, що працює в поліції і запропонував придбати у нього амфетамін ціною 300 гривень за один грам. Також Власюк, за словами свідків, наголосив — постачати наркотик може регулярно. Чоловіки від пропозиції відмовилися, проте один з них звернувся до поліції, запропонувавши співпрацю.

У травні правоохоронці видали чоловікові помічені гроші, приховану камеру та попросили придбати у Власюка наркотик. Чоловіки домовилися про 5 грамів амфетаміну за 1 500 гривень і зустрілися в районі ЛПЗ у Луцьку.

«За вказівкою обвинуваченого він підійшов до магазину «АТБ», довго чекав його. Потім під’їхав автомобіль «Ауді» (універсал) сірого кольору, у салоні якого був Ігор Власюк зі ще одним хлопцем, він сів ззаду, передав обвинуваченому грошові кошти — 1500 грн, а той передав йому «амфетамін»», — йдеться у вироку.

Через два місяці, у липні 2019-го, на прохання поліціянтів чоловік знову придбав амфетамін у Ігоря Власюка. Цього разу місцем зустрічі обрали ту ж баню, де підсудний розповів про свій «бізнес» вперше.

«Він приїхав на обумовлене обвинувачуваним місце близько обіду, останній його зустрів, провів в бесідку, де зі старого чайника чи праски дістав згорток з психотропною речовиною та передав йому, за що він заплатив 900 грн», — написано у вироку.

Наступного дня свідок придбав у Власюка ще 5 грамів амфетаміну за 1 500 гривень. Тоді ж наркоторговця і затримали.

У суді свою провину Ігор Власюк не визнав. Чоловік підтвердив, що пропонував компанії чоловіків, які відпочивали в березні у його бані, певну речовину, але це був спайс — суміш для куріння, що є синтетичним наркотиком, більш легким, ніж амфетамін. Заперечив тодішній поліціянт і результати обшуку його житла.

У коморі між сьомим та восьмим поверхами будинку обвинуваченого, яка йому і належить, правоохоронці знайшли півлітрову банку, обмотану чорною ізоляційною стрічкою. Всередині був пакет з рожево-білим порошком. Згодом експертиза підтвердила, що це амфетамін, маса — 12,8768 грам.

«Ігор Власюк ствердив, що на досліджених в судовому засіданні відеозаписах дійсно він присутній, однак він продавав «спайс», тобто речовину для куріння. Вважає, що психотропну речовину “підкинули” правоохоронці, а докази сфабрикували. Так, під час проведення обшуку складського приміщення (кладовки) на сходовій клітці між 7 та 8 поверхами будинку, де він проживає, були пошкоджені двері (тримались лише на 1 завісі, коли їх відчиняли працівники поліції), тому туди могли підкинути будь-що, окрім того, на вилученій банці виявлені ДНК як його, так і інших осіб, тому до вказаних правопорушень могли бути причетні і інші особи», — йдеться у вироку.

Про спайс говорив і інший свідок, проте його слова суд вирішив не брати до уваги, адже він сам розповів, що кілька днів «жив у бані обвинуваченого», отже, найімовірніше, мав з ним дружні стосунки.

Зрештою, 26 березня 2021-го року суддя Луцького міськрайонного суду Алла Полюшко визнала Ігоря Власюка винним. Колишній поліціянт отримав сім років позбавлення волі з конфіскацією майна, забороною обіймати посади у правоохоронних органах впродовж трьох років та позбавленням звання майора поліції. Вирок Власюк оскаржуватиме в апеляційному суді. Засідання вже призначили на 26 липня.

У березні в суді розглядали ще одне порушення Власюка. У грудні 2020-го чоловік, будучи, за словами свідків, п’яним, наїхав на дві автівки і намагався втекти з місця пригоди. Доказів, що порушник був нетверезим, судді Інні Плахтій забракло, тож покарали чоловіка лише за пошкодження чужих автівок і зобов’язали сплатити 300 гривень штрафу та 454 гривні судового збору.