Речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Назар Волошин повідомив, що ситуація в Часовому Ярі контролюється підрозділами ЗСУ, однак окупанти не припиняють спроб захопити місто.

За словами речника, ворог намагається усіма способами вийти на адміністративні кордони Донецької області. Втім, Сили оборони контролюють ситуацію.

Наразі окупанти використовують так зване «вікно можливостей», щоб спробувати захопити всю Донецьку область в адміністративних кордонах. Саме кінець травня є визначальним для окупантів.

Адже тоді має запрацювати т.зв. «чеська снарядна ініціатива» й ініціатива країн ЄС, що передбачає передачу Україні близько 1,5 млн снарядів. І цієї кількості буде досить, щоб втримати російське просування.

Напередодні прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив про те, що чеська ініціатива щодо отримання Україною боєприпасів може забезпечити Київ 1,5 мільйонами артилерійських снарядів протягом року. В межах своєї ініціативи Прага вже може передати Києву 500 тисяч боєприпасів.

До речі, чеська ініціатива — не єдина. Аналогічну розробляють Естонія і Велика Британія, про це говорила і Франція.

Крім того, до кінця травня має бути розв'язано питання т.зв. «політичної кризи» — блокування військово-технічних договорів про співпрацю України та США. Зараз сторони намагаються досягти компромісу. І Київ задовольнить навіть кредит чи лізинг військової техніки.

Тобто до кінця травня ситуація має змінитися. росіяни не можуть цього не розуміти. Перед ними стоїть жорсткий дедлайн і розуміння обмеженості по часу. Цим і пояснюється зміна тактики у моменті застосування бронетанкових угруповань на всіх ключових напрямках — Бахмутському, Авдіївському, Лиманському тощо. Крім того, вони йдуть у т.зв. «м'ясні атаки».

На жаль, ситуація залишається складною. Користуючись перевагою у живій силі і техніці, росіяни ведуть наступ, при цьому прагнучи прорватися по всій лінії бойового зіткнення, а не на окремих ділянках.

Але, основну ставку окупанти роблять на захопленні Часового Яру, оскільки це місто — шлях до подальшого просування вглиб території Донецької області, перш за все, до великих українських міст Костянтинівки, Слов’янська і Краматорська.

По-друге, Часів Яр розташований на панівних висотах.

Тому контроль над даним містом дає кожній зі сторін тактичну та оперативну перевагу в моменті вогневого ураження і вогневого контролю за локаціями. Тобто неможливість підвезення боєкомплекту, вивезення поранених, проведення ротацій. Окупанти пробували прорватися в східну частину міста, до речі, саме ця частина розташована на панівних висотах, і тому контроль саме над даною частиною міста буде і надалі визначати характер бойових дій не тільки в районі Часів Яру.

По-третє, Часів Яр — це важлива транспортна розв’язка. Тут перетинаються траси з Бахмутського напрямку та з боку окупованої частини Луганської області.

Цими причинами обумовлюється увага Збройних сил України в моменті утримання цього міста.

Причому окупанти (попри бравурні заяви про нібито їхні тактичні успіхи в районі Часового Яру) самі визнають, що місто перетворено Збройними силами України на суцільний оборонний вузол.

За повідомленнями самих російських окупантів, наразі неможливо проводити ротації особового складу, який бере участь у штурмі. Самі росіяни визнають той факт, що навіть винесення поранених займає кілька діб. Також вони вказують на високу інтенсивність засобів ураження української сторони — це ствольна артилерія та FPV-дрони. російські підрозділи мають катастрофічні проблеми з матеріально-технічним забезпеченням. Йдеться про брак паливно-мастильних матеріалів, боєкомплекту.

Основну частину російських підрозділів регулярних військ рф на цій ділянці фронту становлять мобілізовані, підготовка яких тривала півтора тижня. До 80% особового складу — це уродженці міста Волгограда, які пройшли підготовку близько півтора тижня, потім були перекинуті в зону бойових дій. Вони не мають ані найменшого поняття про тактичну медицину, ведення бойових дій в умовах міської забудови тощо.

росіяни в районі Часового Яру застосовують тактику флангового охоплення позицій Збройних сил України. Удари наносяться безпосередньо по флангах.

росіяни спробували розігнати інформацію про нібито обвал усієї лінії фронту. Не стався обвал. Так, лінія бойового зіткнення динамічна. Ситуація змінюється буквально щогодини. Але ЗСУ демонструють активний характер оборони, а також переходять у контрнаступ.

Дмитро СНЄГИРЬОВ (керівник ГІ «Права справа», воєнний експерт, спеціально для ГІТу)