Фракція президента Зеленського «Слуга народу» не залишає спроб скасувати найдієвіші положення мовного закону.

Про це йдеться у Заяві Всеукраїнського об'єднання «Свобода», яку оприлюднив на своїй сторінці в мережі Фейсбук голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

Нижче подаємо повний текст заяви.

Фракція президента Зеленського «Слуга народу» не залишає спроб скасувати найдієвіші положення мовного закону. Для цього використовують найпідліші методи. В цей раз норми, які стосуються закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», «слуги»-нардепи намагаються запхати в проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо спрямування коштів на ремонтно-реставраційні роботи пам’яток культурної спадщини» № 5551-2.

«Слуги»-нардепи прагнуть скасувати дублювання українською мовою фільмів та серіалів, штрафи за ігнорування державної мови у сфері обслуговування та іспити з української мови для чиновників, а також повернути московську мову в освіті, в першу чергу в школи.

Нардепи від Зеленського діють методами своїх ідейних попередників, які після ухвалення сумновідомого українофобського закону «ківалова-калєснічєнка» публічно хизувалися, що всіх «развєлі, как катят».

Мова вистоїть, а «слуги» мають пам’ятати, що українці не потерплять нападок на українську мову. Президентові Зеленському не вдасться сховатися за колективною безвідповідальністю його фракції – підпис під законом, спрямованим проти української мови, це, як мінімум, квиток до Ростова. Може спитати в Януковича.

«Свобода» разом з іншими українцями протистояла «беркуту» на Мовному майдані, наші народні депутати брали участь у скасуванні українофобського закону ківалова-калєснічєнка 23 лютого 2014 року та домоглися скасування цього закону через Конституційний Суд, коли нова післямайданна влада не підписала закон про скасування, українські націоналісти доклали максимум зусиль, щоб новий мовний закон став на сторожі української мови. Тому нікому не варто сподіватися, що спроби знівелювати статус української мови як державної пройдуть безкарно.