Українці скаржаться, що договори оренди землі з агрогігантом «Кернел» Андрія Веревського – це суцільний «шахер-махер» на користь латифундистів.

Про це у фейсбуці написав керівник Прилуцького відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції» Захар Близнюк, – інформує УНН.

«Кернел» – це найбільш непорядний холдинг в Україні стосовно простих селян – власників землі. На Срібнянщині та Прилуччині широко розповсюджена практика, коли без відома селян, працівники «Кернелу» складали додаткові угоди на +10, +20 років, підробляли підписи та реєстрували ці додаткові угоди. Наголошую, це не одинокі випадки, а масова практика «Кернел». Закабаливши селян довгостроковими угодами, платять людям копійки за оренду, – заявив він.

Свій допис у соцмережі Близнюк доповнив відео, в якому розповів як саме «Кернел» створює фейкові договори оренди.

Працівники цього підприємства дуже часто роблять шахер-махер. Після того, як ви подивилися і підписали договір – вони роблять заміну першої сторінки договору. А на першій сторінці договору вказаний термін договору оренди. Тобто, ви можете укласти договір на 3 роки, а вони його змінять на 13, – інформує він.

Інша схема «Кернел» нещодавно виплила на поверхню на Чернігівщині. Там люди засновника агрохолдинга створили клон на агрокомпанію покійного нардепа Валерія Давиденка «Агродім» та заманюють людей переписати на цей клон договори оренди землі, обіцяючи привабливі ціни.

Клон Веревського відрізняється від агрокомпанії родини Давиденка лише непомітною крапкою у назві. Тепер є «Агродім» родини Давиденка та клон Веревського «Агродім.» (з крапкою), зареєстрований на Оксану Сліпенчук, родом з Полтави, звідки й сам Веревський.

У Мін'юсті створення клонів на вже чинні компанії називають зловживаннями, що суперечить деклараціям «Кернел» про стійку ділову репутацію.

Самі селяни, коли почули, що підписали договори з «Кернел» замість родини Давиденко – ледь не побили представників Веревського за обман, свідком чого було й ІА УНН.