Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила каналу «1+1» штраф у розмірі 71 тисячу 488 гривень через трансляцію російського серіалу «Кухня» російською мовою.

Таке рішення регулятор ухвалив 15 липня, інформує «Детектор медіа».

Під час засідання представниця каналу Тетяна Смирнова зазначила, що це сталось через неоднозначно виписані норми закону.

Ще у 2020 році Нацрада отримала скаргу активіста громадського руху «Відсіч» Максима Ковбика на те, що у квітні-травні канал «1+1» показував серіал «Кухня» російського виробництва російською мовою.

Моніторинг Нацради підтвердив ці дані. За інформацією Держкіно, «1+1» має прокатні посвідчення на цей серіал, а відповідно до них мовою розповсюдження серіалу є українська.

Закон передбачає трансляцію іноземних фільмів і серіалів з українським дубляжем або озвучкою.

Зокрема, абзац 2 пункту 5 статті 10 закону про телебачення і радіомовлення передбачає:

«Телерадіоорганізації ... здійснюють трансляцію фільмів та/або передач, які не є їхнім власним продуктом, виключно державною мовою, за винятком фільмів і передач (крім дитячих та анімаційних), створених до 1 серпня 1991 року».

Нагадаємо, перевірку регулятор призначив каналу у липні 2020 року. Раніше колишній член Нацради Сергій Костинський заявив, що Нацрада проігнорувала скаргу «Відсічі» на ознаки порушення закону про мовні квоти в ефірі «1+1». Оскільки перший заступник голови Нацради Валентин Коваль в ефірі «Суспільне Київ» сказав, що «1+1» мав право транслювати «Кухню» російською мовою, бо цей продукт вкладається в частку 25%, яка передбачена для іншомовного контенту. Сергій Костинський нагадав, що закон зобов’язує дублювати або озвучувати українською мовою іноземні фільми та серіали.