11 українських міст візьмуть участь у конкурсі на реалізацію демо-проєктів з енергоефективності.

Переможці отримають гранти до 100 тисяч євро. Про це інформують на сторінці Energy Efficiency and Climate Projects у фейсбуці.

GIZ та SECO оголосили відбір демонстраційних проєктів, які зможуть показати переваги вдосконалених стандартів із впровадження заходів щодо енергоефективності у муніципальних об’єктах.

У конкурсі беруть участь 11 міст, які були учасниками проєкту «Енергоефективність у громадах II» та успішно впровадили муніципальний енергоменеджмент. Зараз вони також працюють над розробкою муніципального енергетичного планування.

До 31 серпня міста мають подати заявки у формі проєктних пропозицій. Після чого буде відібрано 5 проєктів, відповідні територіальні громади візьмуть на себе відповідальність за їх планування і реалізацію, а також отримають грантову допомогу на наступних умовах:

  • загальна сума гранту не перевищує 70% від загальної кошторисної вартості демо-проєкту;
  • щонайменше 30% кошторисної вартості демо-проєкту фінансується з муніципального бюджету;
  • принаймні 30% економії енергії та зменшення викидів CO2 має бути досягнуто на об'єкті після завершення демо-проєкту;
  •  демо-проєкт має бути реалізований до 30 вересня 2024 року;

Для кращого розуміння конкурсних вимог до демо-проєкту та документації, фахівці, які будуть залучені до розробки проєктної пропозиції у громадах, зможуть взяти участь у триденному тренінгу (21-23 липня).

Ініціатива реалізується в рамках муніципального компонента Проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», що виконується за дорученням урядів Німеччини та Швейцарії.

Участь у конкурсі беруть Тростянецька міська рада, Баранівська територіальна громада, Славутицька міська рада, Васильківська міська рада, Миргородська міська рада, Нововолинська міська рада, Чернівецька міська рада, Житомирська міська рада, Сіверськодонецька міська рада, Токмацька міська рада, Мирноградська міська рада.