У вівторок, 29 червня, в Україні запустили сервіс та ввели в експлуатацію єдину базу, яка дозволяє зробити оцінку об’єкта нерухомості та автоматично сформувати довідку.

Про це повідомляє 24 канал.

Як зробити оцінку

Сервіс доступний онлайн на сайті Фонду державного майна України. Оцінювачам та нотаріусам необхідно зареєструватися у Єдиній базі. Для доступу потрібен буде електронний підпис або електронна печатка суб’єкта оцінну діяльності.

Навіщо потрібна оцінка

У разі якщо фізична особа продала, обміняла, отримало в спадок чи дар об’єкт нерухомості, такий дохід підлягає оподаткуванню. У такому випадку потрібно визначити оцінну або ринкову вартість житла.

Єдина база даних звітів формує електронну довідку про оцінну вартість житла. Документ є дійсним протягом 30 днів з моменту формування.

Що робити в разі незгоди

Якщо особа не погоджується з результатами автоматичного визначення оцінної вартості житла, вона може звернутися до оцінювача. Останній своєю чергою може визначити ринкову вартість об’єкта. Він складає звіт про оцінку, який реєструється в Єдиній базі та діє протягом 6 місяців.