Група народних депутатів, зокрема, і з фракції «Слуга народу», зареєстрували у парламенті законопроєкт, який дає право «сповіщати» про порушення правил дорожнього руху і отримувати за це гроші.

Про це інформує УНН.

Зокрема, законопроєктом №5798 про «посилення ролі суспільства у контролі безпеки дорожнього руху» пропонується ввести нове визначення – «сповіщувач».

Законопроєкт передбачає, що кожен громадянин зможе анонімно повідомляти про порушення правил дорожнього руху та отримати за це грошову винагороду. Пропонується встановити розмір винагороди на рівні 10% від суми штрафу, який заплатить порушник.

Наголошується, що для заявників, які будуть надсилати штучно створені або відео/фото, буде встановлено кримінальну відповідальність.

Фіксувати порушення можна буде за допомогою смартфонів або планшетів із застосуванням спеціальної програми. Попередньо, ідентифікація заявника буде здійснюватися через «Дію».

Як заявив один з ініціаторів законопроєкту, депутат від «Слуги народу» Денис Маслов у Facebook, цей механізм «дозволить карати порушників у декілька кліків».

Ми хочемо запровадити механізм, який дозволить карати порушника у кілька кліків. Для цього потрібен лише телефон/планшет з камерою та спеціальний застосунок. Мобільний пристрій та додаток фіксує, ви ж, по можливості, надсилаєте дані до поліції. Це ефективніше, ніж камери на дорогах. Погодьтеся, не можна охопити ними кожен сантиметр країни, – заявив Маслов.