У селі Садів Луцького району зареєстрували випадок захворювання на туляремію.

Про це інформує ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ».

За результатами проведеного епідрозслідування встановлено, що хвороба, ймовірно, спричинена укусом ґедзя під час випасу худоби 20 червня поточного року.

У хворої були характерні для туляремії симптоми: протягом доби підвищилась температура тіла та виник озноб. На третю добу з’явились скарги на почервоніння та припухлість шкіри в місці укусу комахи, болі в суглобах та характерні для туляремії збільшені шийні і пахвинні лімфатичні вузли (бубони). Хворій спершу діагностували ГРВІ та Covid та лікували з приводу флегмони кисті. Стан жінки не покращувався. Лише лікарі-інфекціоністи запідозрили туляремію та провели необхідний відбір матеріалу для лабораторного дослідження.

Лабораторією мікробіологічних та медико-генетичних досліджень установи у хворої підтверджено позитивний результат на туляремію. На даний момент хвора перебуває на амбулаторному лікуванні у Волинській обласній інфекційній лікарні з діагнозом: «Туляремія, виразково-бубонна форма, середньої важкості».

З метою посилення заходів попередження захворювань людей на туляремію, лікарями-епідеміологами проведено комплекс протиепідемічних та профілактичних заходів.

З приводу виявленого випадку захворювання на туляремію для вжиття необхідних заходів повідомлено ветеринарну службу району, керівництво селищної ради та керівників закладів охорони здоров’я району.

Лікарі -епідеміологи встановили відсутність протягом поточного року подібних симптомів туляремії серед людей вказаного населеного пункту, який є ензоотичний з 1957 року. В осередку захворювання нами проведено збір польового матеріалу для лабораторного дослідження та спільне з верслужбою епізоотологічне обстеження осередку. Серед населення проведено роз’яснювальну роботу щодо заходів боротьби з мишовидними гризунами та попередження укусів кровососних комах під час проведення сільгоспробіт тощо.