У Міністерстві охорони навколишнього середовища і природних ресурсів розповіли про майбутні зміни у Чорнобильській зоні.

Так, зокрема, планують змінити сам наратив «зони відчуження» на «зону відродження». Йдеться про створення системи поводження із радіоактивними відходами, яка забезпечить завершальний етап діяльності сфери використання ядерної енергії, а також промислове відродження.

У відомстві зазначають, що у зоні ЧАЕС хочуть розвивати «зелену енергетику». Мовляв, уже отримують запити на відведення землі під будівництво вітрової енергетики, а також під інфраструктуру для виробництва зеленого водню. Міністерство зацікавлене у проєктах з сонячної енергетики, з ревіталізації забруднених територій, і загалом – розвитку самого заповідника. Мінекології приймає пропозиції інвесторів щодо будівництва промислових об’єктів у 10-ти кілометровій зоні.

Також планують надалі розвивати туризм у цій зоні, шляхом створення для цього інфраструктури, тематичних атракцій, відновлення річкового вокзалу у Прип’яті.

Для посилення радіаційної і протипожежної безпеки жорсткіше каратимуть за незаконне перебування у зоні ЧАЕС.