Україна є одним з основних світових виробників рослинної олії, проте в Україні ціни на соняшникову олію вітчизняного виробництва в два рази вище, ніж в інших країнах.

Про це в соцмережі фейсбук повідомив економіст Олексій Кущ, пише Хвиля.

Соціальні мережі в Україні, нарешті, побачили те, про що ми пишемо вже кілька місяців: дивовижну різницю між цінами на соняшникову олію в закордонних супермаркетах і українських, – написав економіст.

Він зазначив, що майже третина соняшникової олії на світовому ринку проведена в Україні. Крім того, Україна – лідер з виробництва цього продукту.

При цьому обсяги перероблення в Україні істотно перевищують внутрішні потреби: із зазначених 6,7 млн ​​тонн самі українці в кращому випадку споживають за рік всього 0,4 млн, – зазначив експерт.

Кущ підкреслив, що умовний літр соняшникової олії в великому експортному гурті коштує близько 1 долара (27-28 гривень.), Водночас на внутрішньому ринку в роздріб літр обходиться в більш ніж 50 гривень.

Існують закони ринку, коли роздріб завжди дорожче гуртової партії як фактором обсягу продажів, так і через вартості пакування і дистрибуції. Але це не може пояснити різницю в ціні в два рази, повинні бути системні чинники, які і формують вказаний вище зазор, – зазначив експерт.

Також Кущ зазначив, що торгові мережі формують свій профіцит не шляхом збільшення обсягів продажів, а внаслідок націнки, і додав, що якщо люди очікують зростання цін, вони запасаються взапас навіть за завищеними цінами.

А великі компанії на ринку цим активно користуються, вступаючи в олігопольну змову для отримання надприбутку при повному потуранні антимонопольного комітету. Але є і стратегічний фактор – податкові стимули, – зазначив економіст.

За словами експерта, Україна заробляє мільярди доларів на експорті, а при продажу насіння на внутрішньому ринку отримували б у кілька разів менше.

Крім того, в Україні немає системи загороджувальних мит на вивезення сировини, тому багато олійноекстракційні заводи в Україні в цьому році зупинилися на ремонт - саме через дефіцит сировини.

Також теперішня схема відшкодування ПДВ призводить до того, що внутрішні партії товару обходяться дорожче, ніж експортні.

«Сама ж скарбничка» податку на додану вартість, з якої і черпають гроші на відшкодування, формується всіма нами – кінцевими споживачами товарів і послуг. Всі ми скидаємося в «общак» під назвою бюджет, контрольований владою, щоб пляшка олії в чеському супермаркеті коштувала в півтора раза дешевше, ніж в українському ", - зазначив експерт.

Однак українські мережі, які продають українцям дорогу соняшникову олію, зазначає Кущ, мінімізують оподаткування шляхом «нетипового експорту» на мільярди гривень в рік.

Раніше в мережі з'явилося підтвердження того, що соняшникову олію українського виробництва в Чехії коштує близько 30 гривень, в той час, як українці купують продукт цього ж виробника по 50-75 гривень.