Не так давно Верховна Рада України прийняла законопроекти №3476 і №3477, згідно з якими від оподаткування звільняються електроавтомобілі. Таке рішення покликане сприяти переходу українців на електротранспорт. Однак пільги торкнулися не тільки транспортних засобів на електричному живленні, але і на газу.

Про це інформує Автогід.про.

У закон були внесені поправки, згідно з якими до 1 січня 2026 роки від оподаткування податком на додану вартість (ПДВ) звільняються операції з постачання нових транспортних засобів (в тому числі вироблених в Україні), оснащених двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, що працюють виключно на стислому природному газі метані, зрідженому природному газі метані або біогазі.

Також, пільги поширюються і на товари, що ввозяться на територію України з метою модернізації наявних потужностей та виробництва різних транспортних засобів, що працюють на стиснутому природному газі метані, зрідженому природному газі метані або біогазі.

Нагадаємо, що Міністерство інфраструктури внесло пропозицію про заборону ввезення і першої державної реєстрації автомобілів, що працюють на двигуні внутрішнього згоряння, в тому числі і вироблених в Україні. Відповідний законопроєкт був опублікований 9 липня. При цьому його дія поширюється як на вживані (з 1 січня 2027 року), так і на нові автомобілі (з 1 січня 2030 року).

У пояснювальній записці зазначається, що «90-95% викидів брудних речовин в повітря припадає на автомобільний транспорт з двигунами внутрішнього згоряння (ДВЗ), за винятком індустріальних мегаполісів, в яких до брудних викидів від автотранспорту додатково додаються шкідливі викиди промислового виробництва». Зазначено також, що «транспортна політика ЄС поставила завдання скоротити наполовину використання автомобілів на традиційних видах палива в містах до 2030 року і повністю від них відмовитися до 2050 року».

Також наголошується, що в разі повної заміни автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння на електромобілі повністю припиниться викид ряду шкідливих речовин в повітря.